На територията на атомната електроцентрала в Чернобил няма руски военни, но някои от тях все още са в Зоната на изключване (обезлюдената и забранена за достъп зона около централата-бел.ред.), каза в петък Евхен Крамаренко, ръководител на Държавната агенция за управление на Зоната за изключване на Украйна, цитиран от Руската служба на Би Би Си.

По думите му, тръгвайки си, руските военни са взели със себе си компютри и част от имуществото, което се е намирало в централата.

Освен това руските сили са пленили няколко членове на Националната гвардия на Министерството на вътрешните работи на Украйна.

В четвъртък вечерта Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) заяви, че няма данни за облъчването на руски войници в района на Чернобил.

"В момента МААЕ не е в състояние да потвърди съобщенията, че руски военни са получили високи дози радиация, докато са били в Зоната за изключване на Чернобил. Агенцията се опитва да намери допълнителна информация за независима оценка на ситуацията", пише пресслужбата на МААЕ.

В социалните мрежи и пресата се разпространяват твърдения, че десетки руски войници са били изложени на радиация във високи дози в района на атомната електроцентрала в Чернобил, по-специално в известната "червена гора" близо до станцията. Тези информации обаче циркулират предимно в украински медии и публикации от украински потребители в социалните медии последните четири дни и няма как да бъдат независимо потвърдени.

Унищожена е централната аналитична лаборатория в Чернобил

Унищожена е централната аналитична лаборатория в Чернобил

Там са обработвани множество радиоактивни отпадъци

Руските войски поеха контрола над Чернобил, където все още се съхраняват радиоактивни отпадъци, на 24 февруари - първия ден от инвазията.

Руските войски превзеха и Запорожката АЕЦ - най-голямата ядрена централа в Европа, на 4 март, което предизвика тревога, след като обстрелът предизвика пожар в близост.

На 30 март ръководителят на атомната служба на ООН Рафаел Гроси посети ядрената електроцентрала в Южна Украйна при първото си пътуване до страната след руската инвазия, мотивирано от опасения за ядрена авария.

Украинската държавна ядрена компания "Енергоатом" вече предупреди, че има риск нивото на радиация около завзетата от руските сили АЕЦ "Чернобил" да се повиши, тъй като системите й за наблюдение на радиацията и за сигнали за горски пожари в района не работят.

Украйна има четири действащи АЕЦ с общо 15 реактора. В страната се намира и неработещата АЕЦ "Чернобил", в която през 1986 г. стана най-тежката ядрена авария в историята. Руските сили вече поеха контрол над "Чернобил", както и над Запорожката АЕЦ, която е най-голямата действаща ядрена централа в Украйна.

Руските сили се изтеглят от Чернобил?

Руските сили се изтеглят от Чернобил?

САЩ твърдят, че войските се изтеглят в Беларус