И системите за гаранции, инсталирани за наблюдение на ядрените обекти и в Запорожката атомна електроцентрала престанаха да се докладват на МААЕ. Това съобщи Международната агенция за атомна енергия в Twitter, предаде Укринформ. "МААЕ спря да получава данни от системите за наблюдение на ядрения материал в Чернобилската атомна електроцентрала и Запорожката атомна електроцентрала", се казва в доклада.

Генералният директор на МААЕ Рафаел Мариано Гроси изрази загриженост във връзка с внезапното прекратяване на подаването на такива данни към централата на МААЕ във Виена и от двата обекта, в които се съхраняват големи количества свежо и отработено ядрено гориво, както и други видове ядрени материали.

Няма яснота за причината, поради която системата не работи.

Вчера МААЕ загуби връзка и с Чернобилската ядрена централа, където две седмици 200 души персонал е под блокада на руските сили, които контролират централата.

Запорожката АЕЦ също е под контрола на руснаците от една седмица.

Продължават да се получават съответни данни от други ядрени съоръжения в Украйна, включително от три други атомни електроцентрали.

Операторът е информирал МААЕ, че са повредени две преносни линии в АЕЦ ZNPP, като в централата са останали две преносни линии и една в резерв. Също така за нуждите на централата от външно електрозахранване има връзка с един далекопровод. Освен това дизеловите генератори са в изправност и са готови да осигурят резервно захранване.

Украинският регулатор също така е съобщил, че трансформаторът на блок 6 е бил изведен от експлоатация и е в състояние на спешен ремонт, след като в резултат на събитията от 4 март е била установена повреда в охладителната му система.

Загрижеността на МААЕ какво се случва с ядрените централи на Украйна се засилва.

Днес Гроси ще пътува до Анталия по покана на турския външен министър Мевлют Чавушоглу, където ще се състои среща на ниво външни министри на Русия и Украйна.

Припомняме, че преди няколко дни в Запорожката АЕЦ избухна пожар, след като централата бе обстрелвана от руски военни. Пожарът беше загасен и не причини щети. Запорожката АЕЦ вече е под контрола на руските войски.

Руските сили превзеха АЕЦ "Чернобил"
Обновена

Руските сили превзеха АЕЦ "Чернобил"

"Това е обявяване на война срещу цяла Европа", пише Зеленски