Спешните служби на Украйна твърдят, че са успели да потушат пожара в Запорожката атомна електроцентрала, съобщи BBC.

"В 06:20 ч. (04:20 GMT) пожарът в учебния корпус на Запорожката АЕЦ в Енергодар е потушен. Няма пострадали", пишат от Държавната служба за извънредни ситуации в каналите си в социалните мрежи, ситирани от световната медия.

Радиационната сигурност в Запорожката АЕЦ е осигурена. Това обяви по-рано тази сутрин пред телевизия "Украйна 24" говорителят на централата Андрий Туз. В последствие и българският екоминистър Борислав Сандов успокои, че няма радиацонна опасност. В ефира на bTV той коментира, че бойните действия в близост до централата са притеснителни. Сандов допълни, че вятърът е северозапад-югоизток и радиация няма.

Cи Ен Ен цитира двама представители на Белия дом, които също заявяват, че няма данни за покачване на радиацията в атакуваната АЕЦ в Украйна.

Зеленски обвини Русия в "ядрен тероризъм", припомни Чернобил

Зеленски обвини Русия в "ядрен тероризъм", припомни Чернобил

Водят се тежки сражения

По информация от Службата за извънредни ситуации на Украйна пожарът е избухнал в учебно-тренировъчен корпус.

От Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) съобщиха, че украинските власти са заявили, че пожарът на обекта не е засегнал "основно" оборудване и персоналът на централата предприема действия за смекчаване на последствията", се казва в съобщението. 

Пожарникари са били допуснати на мястото, заяви ръководителят на Областната държавна администрация в Запорожие Александър Старух.

Украйна публикува видео със стрелба около АЕЦ

Украйна публикува видео със стрелба около АЕЦ

Безпокойство в МААЕ от съобщенията за пожар

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) съобщи, че е в контакт с украинските власти след съобщенията за обстрел на Запорожската атомна електроцентрала.

Говорител на централата също се обърна към социалните медии с молба руските сили "да спрат огъня с тежки оръжия".