Украинските власти за атомна енергия публикуваха видео, показващо трайсираща стрелба в най-голямата атомна централа в Украйна - в Запорожие.

Ядреният надзорен орган на ООН - МААЕ изрази загриженост, след като руските сили заявиха, че са обградили най-голямата атомна централа в Украйна, и призова работниците й да бъдат оставени сами да си вършат работата. По-късно се появиха съобщения за възникнал пожар.

Руски войски контролират напълно Чернобил

Руски войски контролират напълно Чернобил

Уверяват, че няма опасност от диверсии и терористични актове

Рафаел Гроси, генерален директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), каза, че руското правителство е информирало агенцията, че нейните войски са поели контрола над района около централата в Запорожие в Югоизточна Украйна, вторият по големина в Европа, която има шест от 15-те реактора в страната.

Проф. Олег Рубел: Над 20 пъти е повишен радиационния фон около АЕЦ "Чернобил"

Проф. Олег Рубел: Над 20 пъти е повишен радиационния фон около АЕЦ "Чернобил"

Екологичните загуби може да бъдат оценени над 30 млрд. евро

В писмото си до МААЕ руските сили настояват, че украинският персонал в централата продължава "да работи по осигуряване на ядрена безопасност и наблюдение на радиацията в нормален режим на работа".

Въпреки това украинското държавно предприятие, управляващо ядрената индустрия на страната, Енергоатом, обвини руските военни, че "открито тероризират служителите на станцията и жителите на нейния сателитен град Енергодар".