Руските десантни войски са взели под пълен контрол територията на Чернобилската ядрена централа. Съобщението е потвърдено от говорителят на руското министерство на отбраната генерал майор Игор Конашенков.

Вчера, 24 февруари, край атомната централа се установиха въздушно-десантни войски.

Конашенков уверява, че радиационният фон в района на централата е в норма, а персоналът продължава да обслужва нейните обекти в нормален режим. Радиоактивната обстановка се следи.

Конашеков заявява също, че съвместните действия на руските десантници и украинските военнослужещи от батальона за охрана на централата се явяват гаранция за това, че националистически формирования и други терористични организации няма да могат да се възползват от обстановката в страната и да извършат провокация.

Руските сили превзеха АЕЦ "Чернобил"
Обновена

Руските сили превзеха АЕЦ "Чернобил"

"Това е обявяване на война срещу цяла Европа", пише Зеленски

От страна на украинските източници се съобщава, че персоналът, който обслужва централата - тя не работи от аварията през 1986 г. - е взет като заложници. Няма информация обаче какъв е броят на служителите, които се грижат за съоръжението, за да не продължава да изтича радиация.

На фб страницата на Държавната агенция по ядрено регулиране на Украйна обаче се съобщава за увеличение на контролните нива на доза гама радиация в зоната със забранен достъп. Експерти обясняват това с движението на голям брой тежка военна техника през зоната и увеличаване на замърсяването на въздух 

Състоянието на ядрените съоръжения и други съоръжения в Чернобил не е променяно.