Руските сили се опитват да превземат атомната електроцентрала в Чернобил. Това съобщи в Туитър украинският президент Владимир Зеленски, цитиран от украинските медии и АП.

По-късно УНН съобщи, че руските войски са тръгнали от Беларус.

Към 19 часа по непотвърдена информация бе съобщено, че руснаците са превзели атомната електроцентрала. Това написа съветникът на командващия Сухопътните войски на Украйна Алена Шевцова в социалната мрежа Фейсбук. 

"Руснаците превзеха Чернобил. Персоналът на атомната електроцентрала е заложник. Това застрашава сигурността не само на Украйна, но и на Европа", пише Шевцова.

Към 20 часа съветникът Михаил Подоляк от кабинета на президента Владимир Зеленски потвърди, че руските военни са взели под контрол територията на Чернобилската АЕЦ.

По думите му сега станцията е в опасност, има риск от провокация.

"След жесток бой нашият контрол за чернобилската площадка е загубен. Не е известно състоянието на бившата Чернобилска АЕЦ, конфайнмента и хранилищата на ядрените отпадъци. След абсолютно безсмислена атака на руснаците не може да говорим, че атомната електроцентрала е в безопасност. Това е една от сериозните заплахи на Европа сега. Познавайки привичките на руснаците, те сигурно вече готвят провокативни неща в АЕЦ в Чернобил. Или ще се възползват от щетите, получени от съоръженията по време на атаката, за да обвинят Украйна за това, или самите те ще повредят тези несъмнено най-опасни съоръжения", се казва в съобщението, цитирано от УНИАН.

Според медията по време на обсадата от руските войски е имало опасност от разрушаване на хранилището с ядрени отпадъци. В такъв случай радиоактивен прах може да попадне на територията на УКрайна, Беларус и страни от ЕС.

Централата беше мястото на най-тежката ядрена авария в света, когато ядрен реактор избухна на 26 април 1986 г., изхвърляйки радиоактивни отпадъци в цяла Европа. Тогава радиоактивно замърсяване имаше в 13 европейски страни. Заводът се намира на 130 километра (80 мили) северно от столицата Киев.

Путин иска да отмъсти не само на Украйна, но и на всички Западни съюзници

Путин иска да отмъсти не само на Украйна, но и на всички Западни съюзници

Провокира за отговор и със заплахи за невиждани последици при помощ, въвлечени във война с ядрена суперсила

Взривилият се реактор е покрит със защитно укритие за предотвратяване на изтичане на радиация и цялата централа е изведена от експлоатация.

Зеленски каза в Туитър, че "нашите защитници дават живота си, за да не се повтори трагедията от 1986 г.". Той добави, че "това е обявяване на война срещу цяла Европа".

Снимка 230844

Източник: EPA/БГНЕС

Тази нощ - 24 февруари 2022 г. руският президент Владимир Путин обяви започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас".

Впоследствие украинският президент Володимир Зеленски обяви, че въвежда военно положение в цяла Украйна. Той настоя светът да застави Русия да спазва мира.

По-рано днес Украйна съобщи за най-малко седем загинали и деветима ранени при руски обстрел. В Одеска област има 18 убити.

От своя страна Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщи, че украинските военни са свалили пет самолета и руски хеликоптер.

Впоследствие руското министерство на отбраната отрече тази информация и информира, че украинската противовъздушна отбрана е неутрализирана, инфраструктурата на военните летища е изведена от строя, а украинските граничари не оказват никаква съпротива.

Ръководителят на украинската армия заяви, че е получил заповед от президента Володимир Зеленски военните да нанесат "максимални загуби на агресора".

По-късно украинските военни съобщиха, че са си върнали контрола над Луганска област и Мариупол.

Фон дер Лайен: Представяме масови и целеносачени санкции срещу Русия

Фон дер Лайен: Представяме масови и целеносачени санкции срещу Русия

По думите й предвидените санкции ще имат сериозно въздействие