Президентът Володимир Зеленски трябва да посети днес Чернобил и да се обърне към украинците за отбелязването на 35-годишнината от най-тежката ядрена катастрофа в света, съобщава "Франс прес".

Зоната на изключване е в радиус от 30 километра около атомната електроцентрала, която беше евакуирана след експлозията и е смятана за опасна там да живеят хора в продължение на хиляди години.

Преди пристигането на Зеленски десетки хора се събраха в близкия град призрак Припят и проведоха нощно бдение със свещи в памет на загубилите живота си при инцидента.

СССР разследвал за тероризъм в Чернобилската авария

СССР разследвал за тероризъм в Чернобилската авария

Нови версии

Смъртта на около 30 души е пряко свързана с експлозията в четвъртия реактор в Чернобил по време на тест за безопасност на 26 април 1986 г.

Но опасенията са, че още хиляди са загинали през следващите годините от радиационното отравяне в Украйна, както и в северната ѝ съседка Беларус и Русия на изток.

Точният брой на жертвите остава обект на интензивен дебат, тъй като съветските власти скриха по-голямата част от информацията за бедствието.

Стотици хиляди хора бяха евакуирани от района около мястото на бедствието, а зоната на изключването сега се превърна в призрачен необитаем район.

Киев: Много години са нужни да се заличат последиците от Чернобилската катастрофа

Киев: Много години са нужни да се заличат последиците от Чернобилската катастрофа

34 години от аварията...

Около 600 000 аварийни работници и държавни служители, които станаха известни като "ликвидатори", бяха изпратени с малко или никакво защитно оборудване, за да помогнат за почистването на последиците от бедствието.

В доклад на ООН от 2005 г. се изчислява, че в края на краищата около 4000 души могат да загинат от невидимата отрова в Украйна, Русия и Беларус.

През следващата година природозащитната организация "Грийнпийс" публикува свое проучване, в което се изчислява, че 100 000 души вече са загубили живота си в резултат на инцидента.

34 години от трагедията в Чернобил

34 години от трагедията в Чернобил

Най-голямата катастрофа в историята на атомната енергетика

През ноември 2016 г. над останките от реактора беше издигнат огромен метален купол, струващ 2,1 млрд. евро и платен от международно финансиране, за спиране на бъдещи течове и осигуряване на безопасността на европейците в продължение на поколения.

Украинските власти посочват, че районът може да не е подходящ за хора в продължение на 24 000 години, но мястото привлича повече туристи през последните години и Киев иска да го превърне в обект на световното наследство на ЮНЕСКО.

Разрастващата се флора и фауна завладява безлюдни блокове, магазини и официални сгради, след като районът се превърна в гигантски резерват, невиждан досега в Европа по размер.

Няма как ветровете да донесат радиация от Чернобил сега, уверен проф. Рачев

Няма как ветровете да донесат радиация от Чернобил сега, уверен проф. Рачев

Няма риск за населението на България