Няма как ветровете да донесат радиация от Чернобил сега, няма риск за населението на България и не се налага предприемане на радиационно-защитни мерки. Това каза климатологът проф. Георги Рачев в ефира на Bulgaria ON AIR във връзка с пожара в Чернобил.

Припомняме, че пожарът избухна на 13 април в района на атомната електроцентрала в Чернобил, която се взриви през 1986 г., което доведе до най-тежката авария в историята на ядрената енергетика.

В тази връзка на 20 април се състоя извънреден брифинг, на който комисар Никола Николов, директора на НИМХ Христомир Брънзов и ръководителя на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски заявиха, че радиационния фон у нас е в норма.

Пожарът около Чернобил овладян, радиационният фон у нас в норма

Пожарът около Чернобил овладян, радиационният фон у нас в норма

В това успокоиха на брифинг от Щаба

Рачев обясни, че отделените радиационни частици, които падат долу на земята, са тежки и преминават няколкостотин километра евентуално, няма как физически да стигнат до България.

По отношение на прогнозата за време, климатологът коментира, че ще изпратим месец април с нормални температури, а през май ни очакват валежи.

По-хладният период, който наблюдаваме от два месеца, ще продължи и през май. По Гергьовден трябва да вали, но това ще са летен тип валежи. От 1 до 6 май се очакват температури от 18 докъм 23 градуса., добави той.

 НИМХ успокоява: Няма опасност от радиация над България

НИМХ успокоява: Няма опасност от радиация над България

Брънзов: Ако има опасност ще информираме обществото

Рачев допълни, че времето през лятото ще е сходно на миналогодишното - втората половина на юли и август ще са с градус по-високи от нормалното. Както обикновено на всеки 2 от 3 лета, в София ще е хладно, а на морето - слънчево, подчерта проф. Рачев.