Пожарът в района на атомната електроцентрала в Чернобил, която се взриви през 1986 г., което доведе до най-тежката авария в историята на ядрената енергетика, е достигнал до град Припят и се намира на два километра от хранилището за високоактивни отпадъци.

Това обяви на своята страница във "Фейсбук" Ярослав Емелианенко, член на обществения съвет в Държавната агенция на Украйна за управление на зоната за изключване.

Според него огънят се движи към чернобилската атомната централа в Чернобил, тъй като вятърът духа натам.

„Лоши новини”: Радиацията е 16 пъти над нормата след пожар до „Чернобил”
Обновена

„Лоши новини”: Радиацията е 16 пъти над нормата след пожар до „Чернобил”

130 пожарникари и 3 самолета и 21 машини гасиха 100 хектара гора

Горски пожар избухна край село Владимировка на 4 април, по-късно още едно огнище се образува близо до село Раговка, на площ от около пет хектара. Днес заради силни ветрове пожарът, заобикаляйки мястото на "червената гора", е стигнал до жп гара "Янов", която се намира на 4 км от атомната централа.

Също така горят треви на насипа на резервоара-охладител на десния бряг на река Припят.

Според украинските правоохранителни органи причината за пожара е палеж. В гасенето участват над 390 души и 90 броя техника.

През април 1986 г. четвъртият енергоблок на АЕЦ "Чернобил" избухна. В резултат на бедствието общата площ на радиационно замърсяване в Беларус възлиза на около 46,5 хил. кв. км (23% от общата територия), в Украйна - 50 хил. кв.  км в 12 региона. Засегнати бяха и 19 руски региона, в които живееха 2,6 млн. души. По време на взрива СССР все още съществуваше и днешните Украйна, Беларус и Русия бяха част от него. 

При отстраняването на последствията от аварията беше решено да се създаде пункт за погребване на радиоактивни отпадъци "Подлесный". Той се намира на един километър и половина северно от АЕЦ "Чернобил", на мястото на бивша ферма със същото име. Ядрените отпадъци се поставят в специални стоманобетонни отделения, чиято дебелина на стената достига няколко метра.