Горски пожар в евакуираната зона около атомната централа "Чернобил" причини повишаване на нивата на радиация, съобщиха властите в неделя, цитирани от АП и АФП. 

"Има лоши новини - радиацията е над нормата в епицентъра на пожара", написа във "Фейсбук" Егор Фирсов, ръководителят на службата за екоинспекция.

Съобщението включва и видео, на което гайгеров брояч показва радиация 16 пъти над нормата.

Пожарът се е разпрострял на около 100 хектара (250 акра), каза Фирсов.

Министерството на спешните служби заяви, че 130 пожарникари и два самолета работят за гасене на пожара. Той каза, че нивата на радиация са се увеличили в центъра на пожара.

Пожарът се намира в зоната за карантина на Чернобил 2600 квадратни километра, създадена след катастрофата през 1986 г., която изпрати облак от радиоактивни отпадъци над голяма част от Европа.

Зоната е до голяма степен незаселена, въпреки че около 200 души са останали там въпреки заповедите да напуснат.

Аварийните власти в Украйна твърдят, че пожарът е овладян в необитаемата зона. Държавната служба за извънредни ситуации на страната заяви, че фоновите нива на радиация са "в нормални граници".

Те съобщават че повече от 130 пожарникари, три самолета и 21 превозни средства са разположени за борба с огъня. Според украинските власти, екипи за пожарна безопасност инспектират района през нощта на 4-5 април, за да елиминират всяка заплаха където все още има тлеене и има само отделни огнища.

"Междувременно нашите момчета неуморно се занимават със санитарна обработка на обществени места в цялата страна. Към 5 април вече са обработени 169 км улици в Миколаевска област", съобщават аварийните власти.

На 24 април се навършват 34 години от катастрофата в Чернобил.

33 години от катастрофата в Чернобил

33 години от катастрофата в Чернобил

В Украйна почетоха жертвите…