Пожарът, който бушува от седмици  в опасна близост с авариралата ядрена централа в Чернобил, Украйна, не е засегнал до момента нашата страна. Радиационният фон и обстановката са в норма и без промяна, но показателите се следят внимателно.

Това стана ясно на извънреден брифинг тази вечер в Министерски съвет с участието иректорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов и проф. Христомир Брънзов.

Целта бе да се разсеят появили се в социалните мрежи съмнения, че у нас също се очакват опасни стойности. 

В Чернобилската зона все още тлеят четири огнища от пожара

В Чернобилската зона все още тлеят четири огнища от пожара

Над 700 души работят на мястото...

Щабът за борба с коронавируса, начело с ген. Венцислав Мутафчийски успокоиха, че пожарите са овладени и риск не същствува. Според генерала, точно в този момент не е нужно гражданите да бъдат стресирани и от слухове за радиацията.

Във връзка сме са нашите колеги от Украйна Молдова и Румъния, Знаем каква става и няма никаква опасност в момента, увери проф. Христомир Брънзов. Въздушният пренос е от Украйна към България, но системата показва, че това, което ще пристигне, е толкова малко, че няма да бъде отчетено.

С тези уверения бе сложен и край на брифинга.

Припомняме, че Киев опроверга появили се по-рано съобщения за радиация 16 пъти над нормата. В същото време обаче столицата регистрира опасно високи стойности на замърсяване - не само в национален, но и в световен мащаб.

Опасно замърсяване в Киев от пожарите край Чернобил

Опасно замърсяване в Киев от пожарите край Чернобил

Нивата са високи не само в национален, но и в световен мащаб

Това се случва дни преди поредната мрачна годишнина от аварията, която тогава засегна и България. През април 1986 г. по време на изпитания се взриви четвъртият енергоблок на централата. Това е най-тежката ядрена авария в историята.

За територията на Република България естественият радиационен гама-фон е в границите от 0,06 до 0,40 µSv/h.

Резултатите от измерванията се обобщават в Агенцията за ядрено регулиране (АЯР).

Данните от последните 24 часа показват, че стойностите на гама-фона в България са в границите на естествените вариации на този показател, характерни за съответните райони.