Димът от пожарите в близост до атомна централа в Чернобил е довел до опасно замърсяване и на столицата на Украйна Киев не само в национален, но и в световен мащаб, предаде BBC.

Замърсяването в Киев сега се сравнява по нива с това на няколко китайски града, съобщи швейцарската група за наблюдение IQAir.

Положението изглежда още по-зле на фона на мерките срещу коронавирус, заради които много производства спряха работа, а много хора останаха по домовете си.

Украинското здравно министерство заяви, че нивото на радиация остава нормално и Чернобил не е изправен пред непосредствена заплаха. За това вече успокои и президентът Володимир Зеленски.

Украинският лидер призова гражданите да останат спокойни и каза, че истината няма да бъде скрита от обществото, тъй като страната му ярко си спомня за бедствието през 1986 година.

Зеленски успокоява за пожара край Чернобил

Зеленски успокоява за пожара край Чернобил

След появилите се съобщения за регистрирана радиация 16 пъти над нормата

Той обори появилите се съобщения за регистрирана радиация 16 пъти над нормата.

Пожарникарите се борят с пожара повече от седмица, а силните ветрове в последните дни затрудняват работата им.

Министерството на здравеопазването призова приблизително 3,7 милиона души в Киев да затварят прозорците на жилищата си, тъй като смогът може да причини главоболие, кашлица, затруднено дишане и възпаления.

През април 1986 г. четвъртият енергоблок на АЕЦ "Чернобил" избухна. В резултат на бедствието общата площ на радиационно замърсяване в Беларус възлиза на около 46,5 хил. кв. км (23% от общата територия), в Украйна - 50 хил. кв. км в 12 региона. Засегнати бяха и 19 руски региона, в които живееха 2,6 млн. души. По време на взрива СССР все още съществуваше и днешните Украйна, Беларус и Русия бяха част от него.

При отстраняването на последствията от аварията беше решено да се създаде пункт за погребване на радиоактивни отпадъци "Подлесный". Той се намира на един километър и половина северно от АЕЦ "Чернобил", на мястото на бивша ферма със същото име. Ядрените отпадъци се поставят в специални стоманобетонни отделения, чиято дебелина на стената достига няколко метра.

Пожарът в Чернобил се доближи до хранилищата с радиоактивни отпадъци

Пожарът в Чернобил се доближи до хранилищата с радиоактивни отпадъци

Подпомаган от ветровете

На 26 април се навършват 34 години от катастрофата в Чернобил.