Украинският президент Володимир Зеленски заяви във вторник, че продължаващите горски пожари в района на ядрената катастрофа в Чернобил не представляват риск за ядреното съоръжение.

Във видео обръщение, публикувано на страницата на кабинета на президента във Facebook, Зеленски коментира, че шест големи пожара са били потушени вчера.

„Лоши новини”: Радиацията е 16 пъти над нормата след пожар до „Чернобил”
Обновена

„Лоши новини”: Радиацията е 16 пъти над нормата след пожар до „Чернобил”

130 пожарникари и 3 самолета и 21 машини гасиха 100 хектара гора

Украинският лидер призова гражданите да останат спокойни и каза, че истината няма да бъде скрита от обществото, тъй като страната му ярко си спомня за бедствието през 1986 година.

Той обори появилите се съобщения за регистрирана радиация 16 пъти над нормата.

Преди дни беше съобщено, че пожарът в района на атомната електроцентрала в Чернобил, която се взриви през 1986 г., което доведе до най-тежката авария в историята на ядрената енергетика, е достигнал до град Припят и се намира на два километра от хранилището за високоактивни отпадъци.

Горски пожар избухна край село Владимировка на 4 април, по-късно още едно огнище се образува близо до село Раговка, на площ от около пет хектара. Днес заради силни ветрове пожарът, заобикаляйки мястото на "червената гора", е стигнал до жп гара "Янов", която се намира на 4 км от атомната централа.

Пожарът в Чернобил се доближи до хранилищата с радиоактивни отпадъци

Пожарът в Чернобил се доближи до хранилищата с радиоактивни отпадъци

Подпомаган от ветровете

Според украинските правоохранителни органи причината за пожара е палеж. В гасенето участват над 390 души и 90 броя техника.

През април 1986 г. четвъртият енергоблок на АЕЦ "Чернобил" избухна. В резултат на бедствието общата площ на радиационно замърсяване в Беларус възлиза на около 46,5 хил. кв. км (23% от общата територия), в Украйна - 50 хил. кв. км в 12 региона. Засегнати бяха и 19 руски региона, в които живееха 2,6 млн. души. По време на взрива СССР все още съществуваше и днешните Украйна, Беларус и Русия бяха част от него.

При отстраняването на последствията от аварията беше решено да се създаде пункт за погребване на радиоактивни отпадъци "Подлесный". Той се намира на един километър и половина северно от АЕЦ "Чернобил", на мястото на бивша ферма със същото име. Ядрените отпадъци се поставят в специални стоманобетонни отделения, чиято дебелина на стената достига няколко метра.

На 24 април се навършват 34 години от катастрофата в Чернобил.