Наблюденията на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) показват, че радиационният фон в България няма да се промени и няма опасност. В това увери в студиото на БиТиВи директорът на НИМХ проф. Христо Брънзов.

По думите му разликата между настоящата ситуация и аварията в Чернобил през 1986 г. е, че в момента няма никаква опасност. Ситуацията тогава била различна. Уточнението е във връзка със снощния късен брифинг в Министерски съвет по повод появилите се слухове, че има опасност за страната ни във връзка с пожара, който горя в близост до чернобилската атомна централа.

Проф. Брънзов поясни, че системите за ранно предупреждение обикновено се захранват с официална информация, тъй като Международната агенция за атомна енергия при авария, изпраща потвърдени данни. Такива обаче не са получавани вследствие на пожара от последните дни край Чернобил. Въпреки това към Института е имало запитвания за гама-фона, което е довело до задействането на системите за предупреждение, но след използване на официалните източници, каза той.

Пожарът около Чернобил овладян, радиационният фон у нас в норма

Пожарът около Чернобил овладян, радиационният фон у нас в норма

В това успокоиха на брифинг от Щаба

"След задействане на системите стана ясно, че нищо опасно няма да дойде. Сметките показват, че идващото няма да бъде регистрирано от уредите, защото е с една хилядна изменение от процента спрямо естествения гама-фон", уточни проф. Брънзов.

НИМХ е компетентна институция, която има за задача да каже какво, кога и в каква концентрация ще дойде над България. Именно затова и системите за ранно предупреждение са при тях. "Ако има опасност ние сме тези, които сме длъжни да информираме управляващите", допълни проф. Брънзов.