Версията за терористичната атака като причина за инцидента в атомната електроцентрала в Чернобил се е смятала за "много сериозна", каза пенсионираният руски генерал-майор от ФСБ Анатолий Ткачук, който беше ръководител на оперативната група на КГБ за войските на Чернобилската зона. Това разкри РИА "Новости".

"Интервюирахме много хора, които бяха свидетели на необичайни явления, които косвено могат да говорят за човешка намеса", каза Анатолий Ткачук.

Войната на наративите: Защо руската пропаганда се изплаши от филма „Чернобил“?

Войната на наративите: Защо руската пропаганда се изплаши от филма „Чернобил“?

Добре, разказът е за 1986 г., но какво ще стане, ако утре този разказ е за Скрипал, за Крим, за Източна Украйна?

Според него е извършена щателна проверка на всички документи и оперативна информация, установено е, че Москва е получавала съобщения за множество нарушения по време на строителството на атомната електроцентрала в Чернобил. В същото време една от версиите на разглежданата авария е срутването на някои конструкции.

"След разследването, както знаем, като причина за инцидента бяха посочени действията на персонала на четвъртия енергиен блок, човешкият фактор, довел реактора до състояние, в което експлозията беше неизбежна", припомни Ткачук.

В Чернобил разцъфнаха огромни водни лилии

В Чернобил разцъфнаха огромни водни лилии

Венчелистчетата се отварят с изгрева на слънцето...

По-рано Русия заяви, че медицинските последици за хората, изложени на радиация в резултат на аварията в Чернобил, ще продължат в дългосрочен план.

Чернобилската катастрофа се случи на 26 април 1986 г. в 01.23 московско време поради авария в четвъртия реактор.