Руските въоръжени сили са поели контрола над Запорожската атомна електроцентрала в Украйна, съобщи руското министерство на отбраната.

Руски военнослужещи изцяло охраняват и контролират района около атомната електроцентрала, заяви на брифинг говорителят на руското министерство Игор Конашенков.

"Персоналът на атомната електроцентрала продължава да поддържа съоръженията и да следи радиоактивната обстановка в нормален режим", заяви Конашенков. Според него "радиоактивният фон е нормален".

Руските сили превзеха АЕЦ "Чернобил"
Обновена

Руските сили превзеха АЕЦ "Чернобил"

"Това е обявяване на война срещу цяла Европа", пише Зеленски

Руските военни са поели контрола над украинските градове Бердянск, на брега на Азовско море, и Енергодар, на левия бряг на Днепър.

Тази сутрин говорителят на руското министерство Игор Конашенков даде сериозен брифинг.

Информацията идва на фона на започналите преди минути преговори между руска и украинска делегация под посредничеството на беларуския президент Александър Лукашенко.

На 25 февруари беше съобщено, че руските десантни войски са взели под пълен контрол територията на Чернобилската ядрена централа, след като ден по-рано край АЕЦ-а се установиха въздушно-десантни войски.

Впоследствие стана ясно, че радиационният фон около АЕЦ "Чернобил" се е покачил над 20 пъти, което означава, че нещо е повредено.

Русия посочи път на киевчани за напускане на града

Русия посочи път на киевчани за напускане на града

Руското министерство на отбраната заяви, че владее небето на Украйна