Руските сили започнаха да се изтеглят от атомната електроцентрала "Чернобил". Това заяви висш американски представител, пожелал анонимност, съобщава"Франс прес".

Това се случва ден, след като Москва обяви, че ще намали атаките срещу два ключови украински града.

Руските войски поеха контрола над Чернобил, където все още се съхраняват радиоактивни отпадъци, на 24 февруари - първия ден от инвазията.

Американският служител посочи, че в момента Русия започва да препозиционира част от войските си, които напускат Чернобил и се изтеглят в Беларус.

Смятаме, че си тръгват, не мога да ви кажа, че всички са си тръгнали, коментира той.

Има риск от радиация около Чернобил, но не и възможност за реакция

Има риск от радиация около Чернобил, но не и възможност за реакция

Системите за наблюдение не работят, няма данни за радиационното замърсяване

Руските войски превзеха и Запорожката АЕЦ - най-голямата ядрена централа в Европа, на 4 март, което предизвика тревога, след като обстрелът предизвика пожар в близост.

Вчера ръководителят на атомната служба на ООН Рафаел Гроси посети ядрената електроцентрала в Южна Украйна при първото си пътуване до страната след руската инвазия, мотивирано от опасения за ядрена авария.

Украинската държавна ядрена компания "Енергоатом" вече предупреди, че има риск нивото на радиация около завзетата от руските сили АЕЦ "Чернобил" да се повишат, тъй като системите й за наблюдение на радиацията и за сигнали за горски пожари в района не работят.

Украйна има четири действащи АЕЦ с общо 15 реактора. В страната се намира и неработещата АЕЦ "Чернобил", в която през 1986 г. стана най-тежката ядрена авария в историята. Руските сили вече поеха контрол над "Чернобил", както и над Запорожката АЕЦ, която е най-голямата действаща ядрена централа в Украйна.

Шефът на МААЕ е в Украйна, ще проверява сигурността на ядрените обекти

Шефът на МААЕ е в Украйна, ще проверява сигурността на ядрените обекти

Гроси ще посети една от украинските АЕЦ