Системите за наблюдение на ядрените материали в съоръженията за радиоактивни отпадъци в Чернобил в Украйна, които бяха превзети от руските сили миналия месец, спряха да предават данни на ядрения надзорен орган на ООН, съобщи "Ройтерс".

"Генералният директор посочи, че дистанционното предаване на данни от системите за наблюдение на защитните мерки, инсталирани в Чернобилската АЕЦ, е било загубено", се казва в изявление на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).

Предпазните мерки се отнасят до областта на работата на МААЕ, насочена към проследяване на ядрения материал.

Зеленски обвини Русия в "ядрен тероризъм", припомни Чернобил

Зеленски обвини Русия в "ядрен тероризъм", припомни Чернобил

Водят се тежки сражения

Радиационният фон (около АЕЦ "Чернобил") се е покачил над 20 пъти. Това означава, че нещо е повредено. Най-вероятно нещо са повредили (руските войски, които превзеха АЕЦ-а). Оценявам тази опасност като реална, в Украйна има 15 реактора и много от тях сега са под обстрел. Наоколо има руски войски и има опасност руските войски да направят катастрофа от световен мащаб.

Това заяви преди седмица проф. Олег Рубел, преподавател в Одеския университет на пряка връзка от Одеса пред БиТиВи.

Украинските власти обаче заявиха в сряда, че не знаят какви са нивата на радиация в атомната електроцентрала в Чернобил, тъй като нямат представа какво се случва там, откакто тя беше завзета от руски войски, каза министърът на енергетиката на Украйна Херман Халущенко.

Той добави, че Украйна също няма контрол върху случващото се и в окупираната атомна електроцентрала в Запорожие, където според него са разположени 400 руски войници.

Много големи са екологичните проблеми сега следствие войната. Загубите може да бъдат оценени над 30 млрд. евро. Това е огромна катастрофа, но основата катастрофа е че Чернобил е в ръцете на захватчиците, допълни проф. Рубел.

Руски войски контролират напълно Чернобил

Руски войски контролират напълно Чернобил

Уверяват, че няма опасност от диверсии и терористични актове

В Одеса тези, които имаха желание да се евакуират успяха, това са жените и децата. Мъжете са мобилизирани и тяхното излизане зад граница е ограничено.