Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси пристигна в Украйна за разговори с представители на правителството за осигуряване на техническо съдействие относно сигурността на ядрените инсталации в страната, съобщава "Ройтерс".

Този конфликт вече причинява невъобразими човешки страдания и разрушения, заяви той и допълни, че опитът и способностите на МААЕ са необходими, за да се предотврати това да доведе и до ядрена авария.

По негови думи военният конфликт поставя в безпрецедентна опасност украинските ядрени централи и други обекти, в които има радиоактивни материали. "Трябва да вземем спешни мерки, за да гарантираме, че те ще продължат да работят напълно безопасно и за да понижим риска от инцидент. Не можем да си позволим да губим повече време", категоричен бе Гроси.

Има риск от радиация около Чернобил, но не и възможност за реакция

Има риск от радиация около Чернобил, но не и възможност за реакция

Системите за наблюдение не работят, няма данни за радиационното замърсяване

Тази седмица шефът на базираната във Виена агенция на ООН ще посети една от украинските атомни електроцентрали. Все още обаче не е ясно коя.

Украйна има четири действащи АЕЦ с общо 15 реактора. В страната се намира и неработещата АЕЦ "Чернобил", в която през 1986 г. стана най-тежката ядрена авария в историята. Руските сили вече поеха контрол над "Чернобил", както и над Запорожката АЕЦ, която е най-голямата действаща ядрена централа в Украйна.