Руските войски, окупирали атомната електроцентрала в Чернобил, "са плячкосали и унищожили" лаборатория към нея, твърдят украинските власти, цитирани от BBC.

Държавната агенция на Украйна за управление на зоната за изключване съобщава, че руснаците са увредили централната аналитична лаборатория, която е обработвала множество радиоактивни отпадъци.

Държавната агенция посочва в публикация във Facebook, че в лабораторията има силно радиоактивни проби, които сега са "в ръцете на врага".

Лабораторията, чието създаване е струвало около шест милиона евро, е разполагала и с "ценно аналитично оборудване", което не е налично другаде в Европа.

Има риск от радиация около Чернобил, но не и възможност за реакция

Има риск от радиация около Чернобил, но не и възможност за реакция

Системите за наблюдение не работят, няма данни за радиационното замърсяване

Електроцентралата в Чернобил, където през 1986 г. стана най-тежката ядрена авария в света, не е работеща, но изисква постоянно управление.

Руските войски я превзеха през първите няколко дни на войната през миналия месец и задържаха служители там за седмици, преди някои от тях да бъдат освободени.

Бившата ядрена зона продължава да е повод за сериозна загриженост, като по-рано тази седмица украинският парламент съобщи, че в близост до централата са избухнали горски пожари, които са заснети на сателитни снимки.