И останалите технически служители от дежурната смяна в АЕЦ "Чернобил" по време на руската инвазия вече са освободени. Това съобщи Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), цитирана от "Ройтерс".

Повече от три седмици съоръженията за ядрени отпадъци в Украйна, в непосредствена близост до бившата атомна електроцентрала, станала сцена на най-тежката ядрена авария в световната история през 1986 г., се управляваха от една-единствена смяна, която беше на дежурство, когато руските сили поеха контрола върху централата на 24 февруари.

От седмици МААЕ предупреждаваше, че дежурният персонал е изтощен и работи под изключителен натиск, което представлява нарастващ риск за безопасността на обекта, поради което призоваваше служителите да бъдат сменени.

Има риск от радиация около Чернобил, но не и възможност за реакция

Има риск от радиация около Чернобил, но не и възможност за реакция

Системите за наблюдение не работят, няма данни за радиационното замърсяване

"Регулаторният орган на Украйна заяви, че около половината от изходящата смяна на техническия персонал е напуснала мястото вчера, а останалите са ги последвали днес, с изключение на тринадесет служители, които са отказали да се сменят", се казва в изявление на МААЕ.

Украинският регулатор посочва, че повечето украински охранители, които също са били там, откакто централата е завзета от руските сили, са останали на мястото. Миналата седмица агенцията съобщи, че на обекта има 211 души технически персонал и охрана.

Напускащият технически персонал е заменен от свои украински колеги, които като тях са базирани в близкия град Славутич, съобщи МААЕ, позовавайки се на украинския регулатор.

Русия обвини Украйна в дезинформация за АЕЦ "Чернобил"

Русия обвини Украйна в дезинформация за АЕЦ "Чернобил"

Според Захарова, става въпрос за саботажи на Киев и САЩ

МААЕ посочва и че новата работна смяна включва двама надзорници вместо един, както е обичайно, за да се гарантира по-голяма сигурност.

Агенцията добавя, позовавайки се също на украинския регулатор, че е постигнато споразумение за това как да се организират ротации на персонала.

В неделя ячера ядрената агенция на ООН съобщи, че е била извършена ротация на персонала, което е позволило на част от служителите от предишната смяна да напуснат централата.