Твърденията на Украйна, че атомната електроцентрала в Чернобил е взета под контрол от руски войски и вече представлява заплаха, са дезинформация. Това се казва в коментара на официалния представител на руското външно министерство Мария Захарова, разпространен в петък и цитиран от ТАСС.

"Напоследък представители на киевския режим, включително Държавната инспекция за ядрено регулиране на Украйна, направиха редица твърдения за ситуацията около АЕЦ Чернобил. Те не отговарят на реалността и са дезинформация", заяви дипломатът в отговор на въпрос на ТАСС.

Според Захарова, "представители на западните страни, като подкрепят украинския саботаж срещу ядрени съоръжения", застрашават гражданите на Русия, Украйна и цяла Европа. "Атаките срещу собствените им ядрени съоръжения вече се превръщат в отличителен белег на управляващия режим в Украйна. Вината за това е изцяло на Киев, американските господари на Володимир Зеленски и васалите на САЩ в НАТО. Без такава подкрепа тези провокации биха загубили своята сила и смисъл. Авантюристите, които насърчават действията на Зеленски, застрашават живота не само на гражданите на Украйна и Русия, но и на цяла Европа, добави тя.

АЕЦ "Чернобил" е напълно изключена
Обновена

АЕЦ "Чернобил" е напълно изключена

Заради стрелбата не може да се продължи ремонта и възстановяването

Както отбеляза официалният представител на руското външно министерство, руските военни поеха контрола върху атомната електроцентрала в Чернобил по начин, който да не наруши нейната безопасност. "С военнослужещите от украинския отделен батальон на охраната на станцията беше постигнато споразумение за съвместната охрана на нейните енергоблокове и саркофага. Радиационният фон в АЕЦ Чернобил е нормален, което се потвърждава и от МААЕ, ", продължи тя.

Дипломатът посочи още, че контролираните от Киев формирования "редовно извършват провокации, насочени към създаване на извънредна ситуация в атомната електроцентрала в Чернобил". "По-специално, на 9 март въоръжените сили на Украйна целенасочено извършиха саботаж и повредиха електропровода, който захранва охладителната система на съоръжението за съхранение на отработено ядрено гориво, разположено на територията на атомната електроцентрала в Чернобил, като същевременно създаде пречки за нейното реставрация от ремонтници", подчерта Захарова.

Официалният представител на руското външно министерство отбеляза, че Западът използва подобни провокации, "за да нагнети антируска истерия на различни международни места, по-специално в Международната агенция за атомна енергия (МААЕ)". "Уверяваме ви, че последствията от този саботаж бяха своевременно преодоляни: бяха свързани резервни дизелови генератори и впоследствие беше възстановено постоянно електрозахранването от енергийната система на Беларус. Възнамеряваме да продължим да полагаме всички усилия, за да гарантираме безопасността на това съоръжение", обобщи Захарова.

Беларуски експерти възстановиха електрозахранването в АЕЦ "Чернобил"
Обновена

Беларуски експерти възстановиха електрозахранването в АЕЦ "Чернобил"

Разпореждането е на президента Александър Лукашенко

Припомняме, че според украинското държавно предприятие за производство на ядрена енергия "Енергоатом", всички украински атомни електроцентрали работят стабилно, но персоналът на Запорожката АЕЦ, който беше заловен от руските сили, е подложен на психологически натиск.

Те предупреждават, че всичко това се отразява негативно на работата и застрашава ядрената безопасност и радиационната защита.

Преди дни МААЕ загуби връзка с АЕЦ "Чернобил", където две седмици 200 души персонал е под блокада на руските сили, които контролират централата.

МААЕ: Изгубен е контакт със системите за наблюдение в Чернобил

МААЕ: Изгубен е контакт със системите за наблюдение в Чернобил

Предпазните мерки се отнасят до областта на работата на МААЕ, насочена към проследяване на ядрения материал

Запорожката АЕЦ също е под контрола на руснаците от една седмица. В нея избухна пожар, след като централата беше обстрелвана от руски военни. Пожарът беше загасен и не причини щети. МААЕ обаче загуби връзка и със Запорожката АЕЦ.

Беларус изпрати свои специалисти в АЕЦ "Чернобил". По разпореждане на президента Александър Лукашенко екип експерти замина за електроцентралата, за да възстанови електрозахранването й.

Руското енергийно министерство съобщи по-късно, че беларуските специалисти са възстановили електрозахранването на атомната електроцентрала в Чернобил в Украйна. Чернобил се намира в близост до границата с Беларус.

На 9 март стана ясно, че електрозахранването на електроцентралата е прекъснато. Именно АЕЦ "Чернобил" е мястото на най-тежката ядрена катастрофа в света през 1986 г., както и на нейните системи за сигурност.