Украинският президент Володимир Зеленски е разговарял по телефона с председателя на Съвета на ЕС Шарл Мишел и е призовал за по-силно международно осъждане и отговор на това, което Украйна нарича "ядрен терор" от страна на Русия, съобщи Der Standard.

Двете враждуващи страни се обвиняват взаимно като отговорни за артилерийския обстрел на атомната електроцентрала в Запорожие, при който е ранен и украински служител.

Русия твърди, че в неделя вечерта украинската армия е изстреляла ракета по площадката на атомната електроцентрала.

От друга страна, украинският оператор "Енергоатом" обвинява руснаците, че сами са обстрелвали обект под техен контрол. Според доклада им е било засегнато съоръжение за съхранение на отработено ядрено гориво и са били повредени сензори за измерване на радиацията.

Украинският Енергоатом настоява за международна мисия в Запорожката АЕЦ

Украинският Енергоатом настоява за международна мисия в Запорожката АЕЦ

Единият блок е изключен след обстрела вчера

От "Енергоатом" съобщават също, че стотици членове на руския екипаж са се скрили в бункери малко преди експлозията.

Изявленията и на двете страни не могат да бъдат проверени от независим източник.

Съединените щати също обвиниха Русия, че използва най-голямата атомна електроцентрала в Украйна - Запорожката АЕЦ като "ядрен щит".

В първата си реакция ръководителят на МААЕ Рафаел Гроси много ясно посочи голямата ядрена опасност, която би възникнала за Европа в случай на военни действия в Запорожие и призна, че ситуацията е критична и почти извън контрол.

Още през април месец МААЕ поиска достъп до Запорожката АЕЦ, предупреждавайки, че ситуацията е критична, но и до този момент международен екип не е получил достъп. За определен период връзката между централата е международния център за контрол дори бе прекъсната.

Днес председателят на Запорожската областна военна администрация Олександър Старух увери, че радиационният фон на площадката на Запорожската АЕЦ и в границите на град Енергодар е нормален.

Запорожката АЕЦ бе окупирана още в в първите две седмици на войната, която Русия започна в Украйна на 24 февруари 2022 г. и от тогава реално под контрола на руснаците. Украйна отхвърли твърденията, че има намерение да изключи енергоблоковете, но изрази съмнение, че целта на Русия е именно това, като след това прехвърли производството на ток към руската електропреносна система.