Украинският оператор "Енергоатом" призовава ООН, МААЕ и цялата световна общност да предприемат всички възможни мерки за изпращане на мисия за сигурност в Запорожката атомна електроцентрала, за да се предотврати ядрена авария.

Съобщението от пресслужбата на компанията, се цитира от Укринформ.

"Енергоатом" отново призовава ООН, МААЕ и цялата световна общност да предприемат всички възможни мерки за изпращане на мисия за сигурност в Запорожката АЕЦ с последваща демилитаризация и изтегляне на въоръжените руски военни от централата и цялата прилежаща територия, включително град Енергодар. Само така сега ще можем да гарантираме безопасността на Запорожката АЕЦ и да изключим възможността за глобална ядрена и радиационна катастрофа", се казва в изявлението.

Обстрелваха електропроводи в Запорожката АЕЦ, избухнал е пожар в помещение

Обстрелваха електропроводи в Запорожката АЕЦ, избухнал е пожар в помещение

Централата все още работи и не е открито радиоактивно изтичане

Компанията смята, че Руската федерация може да осъществи плана си за превръщане на АЕЦ в база на военни ядрени терористи. По-специално, това се улеснява от активните действия на представители на Росатом, които се намирали в централата и координират програма за отрязване на АЕЦ от украинската енергийна система чрез артилерийски обстрел на всички комуникационни линии на атомната електроцентрала.

Освен разрушаването на инфраструктурата на Запорожката АЕЦ, уточнява украинския оператор, този план включва и по-нататъшно пълно изключване на централата при работещи дизелови генератори на всички енергоблокове, за да се осигури охлаждане на ядреното гориво, намиращо се във ядрените реактори и басейните за отработено ядрено гориво.

За да се усложнят още повече нещата, руснаците били разположили военното си оборудване, въоръжение и експлозиви в машинните отделения на блокове 1 и 2, като на практика минират двата ядрени реактора на най-голямата атомна електроцентрала в Европа.

"Скоро всичко това с голяма вероятност може да доведе до ядрена и радиационна катастрофа, чиито последици ще бъдат усетени не само от Украйна, но и от цяла Европа", алармират от "Енергоатом".

На 5 август украинската страна обяви, че руските войски обстрелват територията на Запорожката електроцентрала, като са фиксирани три попадения в близост до индустриалната площадка. Тази сутрин "Енергоатом" съобщи, че един от трите работещи блока е бил спрян след обстрела предишния ден. Атаката е предизвикала включването на аварийната защита на един от блоковете, което е довело до спирането.

По данни на оператора на АЕЦ азотно-кислородната инсталация и спомагателната сграда са сериозно повредени.

Руската армия се готви да защити окупираните Херсонска и Запорожка област

Руската армия се готви да защити окупираните Херсонска и Запорожка област

Запорожката област е уязвимо място на руските войски в Украйна

Не е изключено рискът за ядреното съоръжение да се усили, особено на фона на съобщенията за прегрупиране и насочване на руските войски към южните части на Украйна, като част от преминава към трета фаза на войната, както тази сутрин предупреди британското разузнаване.

Според МААЕ ситуацията в Запорожската АЕЦ е "извън контрол" и е критична. Според международната агенция ситуацията е "парадоксална", тъй като централата се контролира от Русия, но нейният украински персонал продължава да управлява нейните ядрени операции, което води до неизбежни моменти на търкания и предполагаемо насилие, каза той. Въпреки че МААЕ има известни контакти с персонала, те са "погрешни" и "накъсани", а веригата за доставки на оборудване и резервни части е била прекъсната. 

Съединените щати също обвиниха Русия, че използва най-голямата атомна електроцентрала в Украйна - Запорожката АЕЦ като "ядрен щит".

Британското разузнаване е загрижено за Запорожката АЕЦ

Британското разузнаване е загрижено за Запорожката АЕЦ

Русия използвала районите около централата за укритие и убежище

Още през април месец МААЕ поиска достъп до Запорожката АЕЦ, предупреждавайки, че ситуацията е критична. За определен период връзката между централата е международния център за контрол дори бе прекъсната. 

От своя стана Русия на няколко пъти от началото на войната обвинява украинските сили в провокации спрямо ядрената сигурност. Според руската информация "през ​​последните месеци въоръжените формирования на Украйна са извършили редица провокации с помощта на безпилотни летателни апарати, "включително такива, доставени от страните от НАТО".