Руската армия продължава да прехвърля войски от северната част на Донецка област, за да засили отбранителните позиции в Южна Украйна и така поне за известно време да спре офанзивата срещу Славянск.

Представителят на украинското военно разузнаване (ГУР) Вадим Скибицки обяви, че още преди две седмици руските сили са изтеглили въздушно-десантните тактически групи от Донецка област и са предислоцирали подразделенията си в окупираните територии на Херсонска област.

На това обръща внимание Институтът за изследване на войната (ISW) в ежедневния си анализ за Украйна.

Киев евакуира 250 000 души от Донецк

Киев евакуира 250 000 души от Донецк

Властите задължиха жителите на областта да се евакуират

Скибицки добави, че руските сили предислоцират военни групи, които действат в Славянск и в Южна Украйна и прехвърлят голям брой войски в Крим, за да се подготвят да защитят окупираните Херсонска и Запорожка област срещу украински контраофанзиви. Министерството на отбраната на Обединеното кралство също отбеляза, че руските сили вероятно са идентифицирали, че Запорожката област е уязвимо място, което се нуждае от подсилване.

От украинския Генерален щаб също бе съобщено, че руските сили се прегрупират в Запорожка област. В социалните мрежи през последните седмици бяха разпространени кадри, от които става ясно как руските сили преместват оборудване и персонал както в Запорожка, така и в Херсонска област.