Повече от 50 000 деца и 200 000 възрастни трябва да напуснат Донецкия регион на Украйна по време на евакуация.

Намеренията са на Киев, а украинският заместник министър-председател Ирина Верешчук призова за масова евакуация след като и президентът Володимир Зеленски направи това в обръщението си към нацията.

"Тези, които ще се евакуират, трябва да се обадят на администрациите на място или да пишат онлайн в чатботове. Хората, които дойдат за евакуация, ще бъдат взети и транспортирани до мястото на евакуация. Може да е автобус или влак", уверява Верешчук.

80% от украинците в Донецка област са избягали

80% от украинците в Донецка област са избягали

От 1,7 млн. души преди инвазията са останали едва 340 000

Вицепремиерът уверява, че са взети под внимание всички грешки от предишните евакуации, хората ще получат както първа медицинска помощ, така и финансова помощ, а и сертификат за вътрешно разселени лица.

"Разбираме, че някой не иска да се евакуира. За тези хора има определен формат на отказ. Съществува лична отговорност. Но повтарям: няма да има нито газ, нито отопление, нито електричество", заявява Верешчук.

По-рано украинският президент Володимир Зеленски също заяви, че евакуацията е необходима. Властите задължиха жителите на Донецка област да се евакуират.

"Всичко е организирано, пълен ескорт, пълно съдействие. Необходимо е само решение на самите хора. Отидете си, ние ще ви помогнем. Ние не сме Русия, за нас всеки живот е важен", добави украинският президент.

Зеленски: Никой в ​​света не инвестира в тероризма повече от Русия

Зеленски: Никой в ​​света не инвестира в тероризма повече от Русия

Благодари на американския Сенат за резолюцията