Британското министерство на отбраната публикува ежедневния си разузнавателен доклад за войната в Украйна, който този път е посветен на ситуацията около окупираната от руските войски Запорожка АЕЦ, информира Руската служба на Би Би Си

В доклада се отбелязва, че въпреки че руските намерения по отношение на централата остават неясни, действията, предприети от руската армия в района на атомната електроцентрала, подкопават безопасността в съоръжението и нормалната му работа.

МААЕ алармира за критична ситуация в Запорожката АЕЦ

МААЕ алармира за критична ситуация в Запорожката АЕЦ

Принипите са ядрена безопасност са нарушени

Руските военни сили вероятно действат в райони около атомната електроцентрала и използват артилерийски единици, базирани в тези райони, за да обстрелват украинска територия на западния бряг на Днепър, каза британското разузнаване.

Оттам също предполагат, че руската армия вероятно ще използва по-широката зона около атомната електроцентрала, по-специално близкия град Енергодар, за отдих на своите сили, използвайки защитения статут на атомната електроцентрала, за да намалят рисковете за личния състав и техниката от нощни атаки на украинските сили.

Преди ден Американският институт за изследване на войната (ISW) също отбеляза, че Русия използва защитения статут на атомна електроцентрала, за да обстрелва Украйна. ISW обясни, че руските сили, базирани около атомната електроцентрала, са атакували украински позиции през последните седмици, като умишлено са поставили Украйна в трудна позиция: или украинските войски ще отвърнат на огън, рискувайки международно осъждане и ядрен инцидент (което украинските сили е малко вероятно да направят , или украинските сили трябва да позволяват на руснаците да продължат да бомбардират позициите им.

САЩ обвиниха Русия, че използва Запорожката АЕЦ като "ядрен щит" за своите войски

САЩ обвиниха Русия, че използва Запорожката АЕЦ като "ядрен щит" за своите войски

Москва опровергава тези твърдения

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън преди два дни предупреди, че Съединените щати са "дълбоко загрижени", че АЕЦ в Запорожие, за който Русия беше обвинена, че е обстрелвала "опасно близо" през март, сега е руска военна база, използвана за обстрел по близките украински сили.