Обстреляни са електропроводи с високо напрежение в петък в украинска атомна електроцентрала, превзета от Русия, но украинските власти казаха, че централата все още работи и не е открито радиоактивно изтичане, съобщава "Ройтерс".

Украинската държавна ядрена енергийна компания "Енергоатом" обвини Русия за обстрел и щети в Запорожката АЕЦ, най-голямата в Европа.

По-рано поставената от Русия администрация на окупирания украински град Енергодар каза, че украински снаряди са ударили линиите на АЕЦ в югоизточната част на страната.

МААЕ алармира за критична ситуация в Запорожката АЕЦ

МААЕ алармира за критична ситуация в Запорожката АЕЦ

Принипите са ядрена безопасност са нарушени

Агенция "Интерфакс" цитира градската администрация, че е избухнал пожар в помещенията на централата и че захранването, необходимо за безопасното функциониране на реакторите, е било прекъснато. АЕЦ бе превзета от руските сили в началото на март в началния етап на войната.

"Енергоатом" каза, че централата - разположена на около 200 км северозападно от контролираното от Русия пристанище Мариупол - все още работи и не са открити радиоактивни изтичания.

На изток и двете страни претендираха за малък напредък, докато руската артилерия бомбардираше градове и села в широка област по вече позната тактика.

Боевете изглеждат най-интензивни около Писки в Донецка област, укрепено село, държано от украински войски и близо до град Донецк, който е в ръцете на подкрепяните от Русия сепаратистки сили.

Руснаците също имат в полезрението си градовете Бахмут и Авдиевка, докато се опитват да получат пълен контрол над района на Източен Донбас, индустриалното сърце на Украйна.

 Донбас, състоящ се от Луганска и Донецка провинции, е мястото, където промосковските сепаратисти завзеха територия, след като Кремъл анексира южния Крим през 2014 г.

Руската информационна агенция ТАСС в петък цитира сепаратистките сили, че те и руските войски са поели пълен контрол над Писки.

Но съветникът на украинския президент Олексий Арестович каза: "Има много малко доказателства за някакво движение тук. Те (руснаците) направиха опит да настъпят, но беше неуспешен".

Украйна превърна селото в крепост, като буфер срещу подкрепяните от Русия сили, които държат град Донецк на около 10 км на югоизток.

ТАСС каза още, че боевете се водят в град Бахмут, северно от Донецк и следващата основна цел на Русия.

"Руските сили може да напредват с няколкостотин метра на ден. Те се опитват да обкръжат нашите сили", каза Арестович.

Арестович също каза, че украинските сили са превзели две села близо до Изюм в Харковска област, която граничи с Русия и напредват към трето.

"Това означава, че Украйна е в настъпление. Може да не е много голяма офанзива. Но въпреки това е офанзива", каза той.

"Ройтерс" не можа да провери твърденията на нито една от страните за развитието на бойното поле.

Британското разузнаване е загрижено за Запорожката АЕЦ

Британското разузнаване е загрижено за Запорожката АЕЦ

Русия използвала районите около централата за укритие и убежище