Русия и Украйна си размениха взаимни обвинения за рисковия обстрел на Запорожката атомна електроцентрала (АЕЦ), окупирана от руски войски.

Към момента ISW- Институтът за изследване на военните действия - не може да определи коя страна е отговорна за инцидента. Украинският президент Володимир Зеленски осъди руския обстрел, определяйки го като „нагло престъпление“ и „терористичен акт“.

Той призова международната общност да обяви Русия за страна - спонсор на тероризма и да наложи санкции на ядрената индустрия в Русия.

Украинският Енергоатом настоява за международна мисия в Запорожката АЕЦ

Украинският Енергоатом настоява за международна мисия в Запорожката АЕЦ

Единият блок е изключен след обстрела вчера

Независимо коя от двете страни е отговорна за обстрела, и от Руската федерация, и от Украйна твърдят, че той е предизвикал пожар в Запорожката атомна електроцентрала.

Евгений Балицки, определен от руските власти за ръководител на окупационната администрация в Запорожка област, обяви, че обстрелвайки Атомната централа, украинските сили са „решили да изправят цяла Европа на ръба на ядрена катастрофа“.

От своя страна Александър Старух, украинският ръководител на Военната администрация на Запорожката област, обяви, че руските сили се опитват да „провокират“ украинците. Те нарочно искат да ги накарат да обстрелват АЕЦ с цел западните държави да се разколебаят в решението си да помагат на Украйна с оръжие.

Снимка 583383