Руснаците одобряват всяко решение на Путин - и да спре, и да продължи войната

Решението на Владимир Путин "утре да обяви началото на нова офанзива срещу Киев" би било подкрепено от 60% от анкетираните, а 26% биха били против. Заслужава да се отбележи, че социолозите отбелязват почти същото разпределение, когато са запитани за хипотетичното решение на президента "утре" да спре специалната операция и да подпише мирно споразумение: 65% биха го одобрили, а 28% биха били против. Като цяло 52% от анкетираните подкрепят продължаването на военната операция, а 38% са за преминаването към мирни преговори.

Проучването на социологическата агенция "Руско поле" се цитира от "Комерсант".

Авторите на проучването отбелязват, че за периода от средата на март до края на юли съотношението между поддръжниците и противниците на специалната операция почти не се е променило: 69% от анкетираните вече я подкрепят, 23% са на противоположното мнение, а други 8% се затрудняват или отказват да отговорят.

Според политическия анализатор Алексей Макаркин фактът, че мнозинството от руснаците са готови да одобрят две противоположни решения на Владимир Путин - за спиране на специалната операция и за започване на нова офанзива - може да се смята за израз на доверие към президента.

Освен това в обществото е вкоренена и нагласата, че "шефовете знаят най-добре, а ние сме малки хора" и "малкият човек" не разбира реално настоящата политика и не иска да я разбира, продължава експертът. Той припомня, че в края на 80-те и началото на 90-те години на ХХ в., когато освен личните и битовите проблеми хората са били изправени пред проблема за отговорността за своя избор, което е предизвикало психологически дискомфорт за голяма част от населението. И именно тогава тази част от обществото беше удовлетворена от появата на Путин и това, че той пое отговорност", казва Макаркин.

Затова сега хората просто се доверяват на президента, който "им позволява да не мислят за текущата политика", обобщава политическият анализатор.

Проучването е проведено по телефона от 28 до 31 юли с 1609 респонденти в осем федерални окръга. Социолозите предупреждават, че резултатите от него по редица въпроси за случващото се в Украйна може и да не съвпадат с реалната ситуация, тъй като "руснаците се страхуват да говорят по тази тема - отказите за участие са се увеличили, а искреността е намаляла".

30% от анкетираните смятат, че специалната операция в Украйна ще продължи повече от година, а 18% - че военните действия ще приключат до една година. Двадесет процента от анкетираните се надяват на края на военните действия в рамките на шест месеца, а само 13% от анкетираните са оптимисти за края на военните действия в рамките на един до три месеца.

Почти две трети от анкетираните мъже (62%) не са готови да участват лично във военни действия в Украйна, ако имат възможност да избират. Това е с 6% повече в сравнение с проучване проведено в края на май месец. 29% от анкетираните изразяват желание да участват в операцията - това са най-често хора на възраст от 45 до 59 години (37%), докато сред мъжете на възраст от 18 до 29 години те са значително по-малко - 23%.

Не са много и хората, които са готови да помогнат материално на руските военни: 67% не са готови да отделят собствени средства за подпомагане на специалната операция, а 12% са съгласни да отделят не повече от 1 000 рубли на месец.

Шестдесет и два процента от руснаците смятат, че специалната операция е "определено" или "по-скоро" успешна, 19 процента са на противоположното мнение, също толкова нямат мнение по въпроса.

Мнението, че специалната военна операция на Русия в Украйна е била отложена, се подкрепя от 59% от респондентите: 33% са заявили, че специалната операция "определено" е била отложена, а други 26% - че "по-скоро" е била отложена. На противоположното мнение са 28% от анкетираните, а 13% се затрудняват или отказват да отговорят на въпроса. В същото време 41% от анкетираните признават, че се чувстват "уморени от новините за хода на военната операция в Украйна". Все пак мнозинството (56%) не мислят така.