"Киевските мръсници и техните западни покровители изглежда са готови да организират нов Чернобил. Ракетите и снарядите падат все по-близо до реактора на Запорожката атомна електроцентрала и до хранилищата за радиоактивни изотопи," пише в "Телеграм" със своя типичен остър език бившият руски президент и премиер и настоящ заместник-председател на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев.

"Казват, че това е работа на Русия. Това е очевидна, 100% глупост дори за тъпата русофобска публика. Дори ООН не вярва. Казват, че ставало чисто случайно. Сякаш не са искали.

Какво да кажа... Не бива да забравяме, че и Европейският съюз има атомни централи. И случайности са възможни и там," завършва Медведев.

Запорожката АЕЦ, разположена в Енергодар, е най-голямата европейска атомна електроцентрала по отношение на инсталирана мощност. Разполага с шест енергоблока ВВЕР-1000. Първият е пуснат в експлоатация през декември 1984 г., шестият - през октомври 1995 г. Руската армия контролира нейната територия от 28 февруари. Станцията обаче все още се управлява от украински оператори.

Запорожката атомна електроцентрала е под контрола на руската страна, централата е атакувана от юли. Москва и Киев взаимно се обвияват в обстрела. На 11 август атомната централа отново беше обстрелвана.

Външните министри на страните от Г-7 (Г-7: Германия, Франция, Италия, Япония, Канада, Великобритания и Съединените щати) поискаха Русия незабавно да прехвърли Запорожката АЕЦ под контрола на Украйна, като посочиха, че в противен случай рискът от ядрена авария е висок. "Постоянният контрол на Русия върху атомната електроцентрала застрашава региона", се казва в изявление на Г-7

ООН призова спешно да се постигне съгласие за "безопасен периметър за демилитаризация" на АЕЦ Запорожие, такава инициатива беше представена от генералния секретар Антонио Гутериш..

Русия допусна консервация на Запорожката АЕЦ

Русия допусна консервация на Запорожката АЕЦ

Украйна се опасява, че централата ще произвежда ток за Крим