Украинската държавна енергийна компания "Енергоатом" съобщи, че атоманата централа в Запорожие е била обстрелвана в четвъртък, като обвинява руските сили, които превзеха района през март, предава Ройтерс.

От "Енергоатом" съобщиха, че районът на централата е бил ударен пет пъти, включително близо до площадката, където се съхраняват радиоактивни материали, но никой не е пострадал и ситуацията в централата остава под контрол.

"Регистрирани са пет попадения в района на комендатурата на станцията - до заваръчната площадка и хранилището на радиационни източници", казаха от украинската компания.

По-късно от ведомството съобщиха, че нивото на радиация в района на атомната електроцентрала не надвишава нормата. .

По-рано през деня руската държавна информационна агенция ТАСС съобщи, че Украйна е обстреляла централата за втори път в четвъртък, позовавайки се на поставената от руснаците местна администрация на Запорожка област. Ройтерс не може независимо да провери инфрмациите на нито една от страните.

Днес генералният секретар на ООН Антонио Гутериш заяви, че е силно съм обезпокоен от развиващата се ситуация във и около Запорожката атомна електроцентрала в Южна Украйна.

"Призовах всички заинтересовани страни да проявят разум и да не предприемат действия, които могат да застрашат физическата цялост, безопасността или сигурността на атомната централа - най-голямата по рода си в Европа.

Той също така поиска от воюващите страни да осигурят незабавен безпрепятствен достъп до площадката на централата на представители на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) към ООН.

Още на 3 август ръководителят на МААЕ Рафаел Гроси  предупреди, че най-голямата атомна електроцентрала в Европа в Украйна "е напълно извън контрол", информира Асошиейтед прес. Той отправи спешен призив към Русия и Украйна бързо да позволят на експерти да посетят обширния комплекс, за да стабилизират ситуацията и да избегнат ядрена авария.

Съединените щати обвиниха Русия, че използва най-голямата атомна електроцентрала в Украйна - Запорожката АЕЦ като "ядрен щит", като разполага войски там, пречейки на украинските сили да отвърнат на огъня и рискувайки ужасна ядрена авария. Това заяви американският държавен секретар Антъни Блинкън.

Външните министри на Г 7 призоваха Русия да върне контрола над Запорожката АЕЦ на Украйна

Външните министри на Г 7 призоваха Русия да върне контрола над Запорожката АЕЦ на Украйна

Те твърдят, че така ще се гарантира безопасност на ядреното съоръжение