Генералният секретар на японското правителство Юкио Едано потвърди, че е имало взрив в АЕЦ „Фукушима-1", но е избухнал не реакторът, съобщава РИА Новости.

В същото време администрацията на префектура Фукушима е съобщила, че радиационният фон в района на АЕЦ е започнал да се повишава и е разпоредил жителите да затворят и да не отварят прозорци, да не излизат от домовете си и да изключат климатиците.

Припомняме, че по-рано днес взрив възникна в японската атомна централа „Фукушима-1", където специалисти работеха по охлаждането на реактора, след вчерашното опустошително земетресение в Япония с рекордните 8,9 по Рихтер.

Местната телевизия е излъчила кадри със стълбове дим над блока на АЕЦ. Очевидци са казали, че са чули звука от взрива на реактора.

Равнището на радиация в района на АЕЦ е превишило допустимите норми 20 пъти. От взрива са пострадали няколко работници. Повече подробности за взрива не се съобщават.

Външната стена и таванът на един блоковете на АЕЦ „Фукушима-1" са се срутили в резултат на взрива. Това се вижда на кадри заснети от японската телевизия NHK. По информация на телевизията в района са изпратени пажарни екипи.

Компания Tokyo Electricity Company съобщи, че взривът е бил чут в района на първия блок на АЕЦ, а след 10 минути от там се е издигнал бял дим.

Евакуирано е населението в радиус от 20 км в района на централата. На живеещите в 10-километровата зона е разпоредено да не напускат домовете си.

Радиоактивният елемент в парата няма да засегне човешкото здраве и околната среда, увериха властите.