Компанията-оператор на авариралата японска АЕЦ „Фукушима-1" ТЕРСО планира да построи между атомната електроцентрала и океана метална стена, за да предотврати изтичането на радиоактивна вода, съобщава  Интерфакс.

Над 110 000 тона високорадиоактивна вода оставаt в подземните помещения на енергоблоковете на централата. Има опасения, че с течение на времето тя може да изтече в океана заедно с подземните води.

По план строителството на стената ще започне в края на 2011 година и ще отнеме около две години.

Припомняме, мартенските стихии предизвикаха сериозна авария в АЕЦ „Фукушима-1", чиято охладителна система беше сериозно засегната. След направена оценка на ситуацията японското правителство взе решение да затвори централата, а от ТЕРСО заявиха, че ще отстранят последствията в рамките на половин година.

В продължение на няколко седмици след катастрофата операторът на "Фукушима" и правителството твърдяха, че е имало само частично стопяване и уверяваха, че реакторите са относително стабилни.

В средата на месец май ТЕРСО обяви официално, че горивните пръти в първи реактор са напълно стопени. Преди това в реактора беше монтирана вентилационна инсталация, която намали радиоактивните частици във въздуха и позволи на специалисти да влязат в поразената зона, за да монтират измервателни уреди.