Премиерът на Японие Наото Кан подаде оставка, съобщават световните агенции. Той се оттегли и от ръководния пост на Демократическата партия.

Припомняме, Кан обеща да сдаде поста, след като парламентът приеме два закона - за емитиране на държавни облигации за покриване на бюджетния дефицит и за насърчаване на производството на енергия от възобновяеми източници. Тази сутрин депутатите одобриха въпросните закони.

Националните медии на азиатската страна цитират думите на Кан, казани по-рано днес - Както обещах на 2 юни, оттеглям се като лидер на Демократичната партия.

Рейтингът на 64-годишния Наото Кан се срина под 20% заради недоволството на японците от начина, по който се справяше с бедствията, разтърсили страната, припомня БиБиСи.

Очаква се в понеделник партията на Кан да проведе избори за излъчване на нов лидер. Партията има мнозинство в долната палата на парламента и това й дава възможност да избира своя лидер за премиер на страната.

Който и да бъде наследникът на Наото Кан, предизвикателствата пред него със сигурност ще са сериозно изпитание.

Новият японски премиер ще трябва да се справи с огромните щети, нанесени на Япония, вследствие на опустошителното земетресение от 11 март, последвалото цунами и ядрената криза в АЕЦ Фукушима.

Сред спряганите кандидати за наследник на Наото Кан са японският финансов министър, транспортният министър, този на земеделието, както и бившия външен министър на Япония.