За първи път след мартенската авария температурата в Трети реактор на АЕЦ „Фукушима" падна под 100 градуса по Целзий, съобщава РИА Новости, позовавайки се на съобщение компанията-оператор ТЕРСО.

От 1 септември компанията започна да прилага нова система за охлаждане, която действа на принципа на душ и според специалистите това е оказало сериозно влияние за понижаване на температурата.

Те поясниха, че в Първи реактор температурата е паднала до 90 градуса.

Стабилизирането на температурата на ниво под 100 градуса е едно от най-важните условия за изключване на реакторите. От ТЕРСО поясниха, че са намерили ефективен начин за охлаждане и на Втори реактор.

Припомняме, мартенските стихии предизвикаха сериозна авария в АЕЦ „Фукушима-1", чиято охладителна система беше сериозно засегната. След направена оценка на ситуацията японското правителство взе решение да затвори централата, а от ТЕРСО заявиха, че ще отстранят последствията в рамките на половин година.

В продължение на няколко седмици след катастрофата операторът на "Фукушима" и правителството твърдяха, че е имало само частично стопяване и уверяваха, че реакторите са относително стабилни.

В средата на месец май ТЕРСО обяви официално, че горивните пръти в първи реактор са напълно стопени. Преди това в реактора беше монтирана вентилационна инсталация, която намали радиоактивните частици във въздуха и позволи на специалисти да влязат в поразената зона, за да монтират измервателни уреди.