Специалисти започнаха да монтират над Първи реактор от авариралата японска АЕЦ "Фукушима-1" защитен похлупак от синтетични материали, съобщиха представители на компанията-оператор на централата ТЕРСО, цитирани от ИТАР-ТАСС.

Целта е да се предотврати изхвърлянето на летливи радиоактивни вещества в околната среда.

От ТЕРСО поясниха, че конструкцията е с височина 54 метра и ще покрива изцяло реактора, чиято сграда бе сериозно повредена от водородни експлозии през първите дни след аварията. Според специалистите похлупакът ще може да издържа пориви на вятър до 25 метра в секунда.

В съоръжението ще бъде монтирана и система за вентилация, за да не се натрупа там водород и да предизвика нови взривове.

Предвижда се куполът над Първи реактор да бъде завършен до края на септември. Подобни похлупаци ще бъдат монтирани също над Трети и Четвърти енергоблок на "Фукушима -1".

Мартенските стихии предизвикаха сериозна авария в АЕЦ „Фукушима-1", чиято охладителна система беше сериозно засегната. След направена оценка на ситуацията японското правителство взе решение да затвори централата, а от ТЕРСО заявиха, че ще отстранят последствията в рамките на половин година.

В продължение на няколко седмици след катастрофата операторът на "Фукушима" и правителството твърдяха, че е имало само частично стопяване и уверяваха, че реакторите са относително стабилни.

В средата на месец май ТЕРСО обяви официално, че горивните пръти в първи реактор са напълно стопени. Преди това в реактора беше монтирана вентилационна инсталация, която намали радиоактивните частици във въздуха и позволи на специалисти да влязат в поразената зона, за да монтират измервателни уреди.