Височината на цунамито, ударило североизточна Япония на 11 март, е била 40.5 метра. Съгласно изследване, проведено от 150 експерти от общо 48 организации в Япония, това цунами е най-високото в историята на островната страна.

Цунамито от 11 март надминало 33-метровото цунами в Индонезия през 2004 година, което отне живота на повече от 230 хиляди души.

За определяне на височината на цунамито експертите изследвали 5 400 населени места, пострадали от стихията. До този момент за най-високо в Япония се смяташе цунамито от 1986 година със своите 38.19 метра, съобщава Интерфакс.

Мартенските стихии предизвикаха сериозна авария в АЕЦ „Фукушима-1", чиято охладителна система беше сериозно засегната. След направена оценка на ситуацията японското правителство взе решение да затвори централата, а от ТЕРСО заявиха, че ще отстранят последствията в рамките на половин година.

В продължение на няколко седмици след катастрофата операторът на "Фукушима" и правителството твърдяха, че е имало само частично стопяване и уверяваха, че реакторите са относително стабилни.

В средата на месец май ТЕРСО обяви официално, че горивните пръти в първи реактор са напълно стопени. Преди това в реактора беше монтирана вентилационна инсталация, която намали радиоактивните частици във въздуха и позволи на специалисти да влязат в поразената зона, за да монтират измервателни уреди.