Властите в Япония за пръв път допуснаха журналисти на територията на авариралата АЕЦ „Фукушима", която пострада сериозно след опустошителното земетресение и последвалото го цунами, които удариха страната на 11 март, съобщава БиБиСи.

Представителите на западни и японски медии бяха допуснати да огледат част от територията на атомната електроцентрала и местността около енергийния блок. Първоначално им беше показан разположения в близост до АЕЦ-а футболен комплекс, който сега се използва за база на операциите по отстраняване на последиците. Според кореспондентите на територията на ядрения обект все още лежат преобърнати камиони и купчини боклук. Стените на сградата, където са разположени реакторите, са повредени.

По време на обхода те бяха облечени в специални антирадиационни костюми.

По-рано медиите многократно отправяхаискане към японските власти да влязат в авариралата централа и да се запознаят подробно ситуацията и радиоактивната безопасност в района на станцията. Властите обаче отказваха.

Това посещение обаче има за цел да покаже, че ситуацията във „Фукушима" след бедствията постепенно се стабилизира. Преди време представител на правителството на Япония изпи показно чаша пречистена радиоактивна вода от подземните помещения на „Фукушима-1", като целта му беше да докаже, че водата е напълно безвредна. По този начин той отговори на журналистическа провокация, след като медиите поискаха уверение, че водата в Пети и Шести реактор вече не е опасна за човешкото здраве.

Японското правителство си постави за цел до края на годината всички реактори да бъдат стабилизирани.