Компанията-оператор на авариралата японска АЕЦ „Фукушима-1" ТВРСО съобщи, че е регистрирала ниво на радиация от 10 хиляди милисиверта в час над централата, което е най-високият показател от катастрофата на 11 март насам, съобщава Интерфакс.

Компанията ограничи достъпа до мястото на заразяване и близките постройки, самите работници, извършили замерванията са получили доза радиация от 4 милисиверта.

От ТЕРСО предполагат, че високата радиоактивност на тръбите по дъното на тунела между първи и втори енергоблок се дължи на това, че те са били използвани за отвеждане на радиоактивния въздух от повредения първи енергоблок на следващия ден след катастрофата

Междувременно стана ясно, че работата по прочистването от радиация на 20-километровата зона около „Фукушима-1" започва през септември, съобщи министърът по ликвидирането на аварии от атомни електроцентрали на страната Госи Хосоно.
Продължаваме мониторинга на ситуацията в зоната и планираме да започнем работата по прочистването през септември, за да може през януари следващата година жителите, напуснали района, да могат да се върнат по домовете си", заяви Хосоно.

До януари 2011 г. трябва по план да бъде завършен вторият етап на ликвидирането на последиците от радиационното замърсяване.