Експерти от Международната агенция по атомна енергия (МААЕ) пристигнаха в японския град Фукушима, за да направят оценка на действията по ликвидиране последствията от мартенската авария.

Според данните делегацията се състои от 12 човека, които ще посетят разположените в района ферми, училища и редица държавни учреждения в цялата префектура Фукушима, разположена в североизточната част на страната.

Същевременно лекари започнаха дългосрочно изследване на 360 хиляди деца от района за аномалии в щитовидната жлеза, които се появяват при излагане на радиация.

Близо 20 хиляди души загинаха при земетресението и последвалото цунами, което удари Япония на 11 март. Природната стихия нанесе големи повреди на АЕЦ-Фукушима. Според властите централата вече е в относително стабилно състояние. Засега няма смъртни случаи от радиоактивно заразяване, но остават опасенията как бедствието се е отразило на децата.

Преди дни от японската Агенция по ядрена и промишлена безопасност представи план за работа на авариралата централа след охлаждане на всичките й реактори.