Япония забрани всички доставки на едър рогат добитък от префектура Фукушима. Причината е страх от разпространяване в дистрибуторската мрежа на говеждо месо, засегнато от радиация.

Предполага се, че около 650 говеда са били хранени със сено, засегнато от радиацията, преди да бъдат изпратени в месопроизводителни фабрики в цяла Япония от март насам. Животните са били основно от Фукушима, но е имало заразени животни и от съседни префектури.

Мартенските стихии предизвикаха сериозна авария в АЕЦ „Фукушима-1", чиято охладителна система беше сериозно засегната. След направена оценка на ситуацията японското правителство взе решение да затвори централата, а от ТЕРСО заявиха, че ще отстранят последствията в рамките на половин година.

В продължение на няколко седмици след катастрофата операторът на "Фукушима" и правителството твърдяха, че е имало само частично стопяване и уверяваха, че реакторите са относително стабилни.

В средата на месец май ТЕРСО обяви официално, че горивните пръти в първи реактор са напълно стопени. Преди това в реактора беше монтирана вентилационна инсталация, която намали радиоактивните частици във въздуха и позволи на специалисти да влязат в поразената зона, за да монтират измервателни уреди.