Трима висши държавни служители в Япония бяха уволнени заради грешки в управлението на кризата с аварията в АЕЦ "Фукушима". Това заяви министърът на икономиката, търговията и промишлеността Банри Кайеда по време на пресконференция, цитиран от РИА Новости.

Уволнени са зам.-министърът на икономиката, който отговаря за ядрената енергетика, ръководителят на Агенцията за ядрена и промишлена безопасност Нобуаки Терасака и шефът на Агенцията за природните ресурси и енергетиката Тецухиро Хосоно.

По-рано медии съобщиха, че е възможно да бъде уволнен и самият министър, но информацията бе опровергана от Банри Кайеда.

Уволненията са свързани и с плановете на премиера Наото Кан да създаде ново министерство по проблемите на безопасността в ядрената промишленост, което ще работи при по-строги стандарти.

Мартенските стихии предизвикаха сериозна авария в АЕЦ „Фукушима-1", чиято охладителна система беше сериозно засегната. След направена оценка на ситуацията японското правителство взе решение да затвори централата, а от ТЕРСО заявиха, че ще отстранят последствията в рамките на половин година.

В продължение на няколко седмици след катастрофата операторът на "Фукушима" и правителството твърдяха, че е имало само частично стопяване и уверяваха, че реакторите са относително стабилни.

В средата на месец май ТЕРСО обяви официално, че горивните пръти в първи реактор са напълно стопени. Преди това в реактора беше монтирана вентилационна инсталация, която намали радиоактивните частици във въздуха и позволи на специалисти да влязат в поразената зона, за да монтират измервателни уреди.