Русия използва Запорожката атомна електроцентрала като прикритие, за да сплашва украинците и безнаказано да обстрелва населени места.

Това каза президентът на Украйна Володимир Зеленски в нощното си видеообръщение, цитирано от "Укринформ".

"Днес бих искал да се обърна към жителите на Никопол, Марханец, Енерходар, Кривий Рог, Запорожие и всички други наши градове и общини в Днепропетровска и Запорожка област. Окупаторите се опитват да сплашат хората по изключително циничен начин, използвайки ядрената атомна станция в Запорожието. Те всъщност се крият зад централата, за да обстрелват Никопол и Марханец. Те организират постоянни провокации с обстрел на територията на атомната централа и се опитват да насочат допълнителните си сили в тази посока, за да изнудват нашата държава и дори целия свободен свят повече. Ако някой в Русия си мисли, че може да му даде нещо, значи греши."

Зеленски е убеден, че руското изнудване само мобилизира още повече глобални усилия за противопоставяне на тероризма и съобщи, че украинските дипломати и представителите на партньорските държави ще направят всичко възможно, за да гарантират, че новите санкции срещу Русия ще блокират руската ядрена индустрия.

"Всеки ден, в който руският контингент остава на територията на Запорожската АЕЦ и в съседните райони на нашата държава, увеличава ядрената заплаха за Европа до такава степен, каквато не е имало дори в пиковите моменти на конфронтация по време на Студената война", заяви държавният глава.

"И абсолютно всички служители на терористичната държава, както и тези, които им помагат в тази операция по изнудване с ядрената електроцентрала, трябва да отговарят пред Международния съд", подчерта той.

Украински инженер описа ситуацията в Запорожката АЕЦ

Украински инженер описа ситуацията в Запорожката АЕЦ

Централата е обстрелвана отново

"Абсолютно всички служители на терористичната държава, както и тези, които им помагат в тази изнудваща операция с атомната централа, трябва да бъдат съдени от международен съд. Определено ще бъде. И всеки руски войник, който или стреля по централата, или стреля под прикритието на завода, трябва да разбере, че той се превръща в специална мишена за нашето разузнаване, за нашите тайни служби, за нашата армия", каза той.

Захарова критикува позицията на Съвета за сигурност на ООН за Запорожката АЕЦ

Захарова критикува позицията на Съвета за сигурност на ООН за Запорожката АЕЦ

Иска Западът "да постави подопечните си на мястото им"

Припомняме, че по-рано украински инженер описа ситуацията в Запорожката АЕЦ.

От миналата седмица Запорожката атомна електроцентрала е обстрелвана, като страните в конфликта се обвиняват взаимно в обстрел. Самата централа бе окупирана от руските сили още в началото на март месец и от тогава реално е под контрола на Русия.

Още на 3 август ръководителят на МААЕ Рафаел Гроси предупреди, че най-голямата атомна електроцентрала в Европа в Украйна "е напълно извън контрол" и отправи спешен призив към Русия и Украйна бързо да позволят на експерти на агенцията да посетят обширния комплекс, за да стабилизират ситуацията и да избегнат ядрена авария. Това искане бе подкрепено и от генералния секретар на ООН Антонио Гутериш в специално обръщение и макар по време на извънредното заседание на Съвета за сигурност на ООН руският представител Василий Небензя заяви, че Русия очаква "посещението на експерти на МААЕ в Запорожката централа да се състои скоро", не беше дадена конкретика.

Към момента централата отново е подложена на обстрел, а хората масово напускат близкия град Енергодар с лични автомобили, съобщиха вчера руски медии и проруски канали в "Телеграм", като тази информация засега не може да бъде потвърдена.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова критикува в петък отношението на Съвета за сигурност на Организацията на обединените нации (ООН) към събитията, случващи се около Запорожката атомна електроцентрала (АЕЦ), като обвини институцията в "отричане на очевидните факти, свързани с украинският обстрел" на мястото.

Украйна се опасява и че Русия може да насочи останалите мощности на централата към окупираните от нея територии, включително Крим, като така големи части от Украйна може да останат без ток. От своя страна Русия предупреди, че заради постоянните обстрели може да реши да консервира Запорожката АЕЦ.