В резултат на настъплението руските сили са превзели напълно село Пески в Донецка област. Това съобщи пред журналисти в събота официалният представител на руското министерство на отбраната генерал Игор Конашенков, цитиран от ТАСС и Интерфакс.

Селото се намира на десетина километра севрозападно от Донецк и легендарен отбранителен пункт на украинската армия от 2014 г. близо до летището в Донецк, от която може да се обстрелват стратегически цели в окупираните от проруските сили територии.

Военното командване на Украйна заяви в събота, че продължават "ожесточените боеве" в Пески.

"Окупаторите се опитват да пробият отбраната на нашите войски в направленията Александропол, Красногоровка, Авдеевка, Маринка и Пески", съобщи генералният щаб на Украйна във вечерния си брифинг във "Фейсбук".

В сряда заместник-началникът на Народната милиция на самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР) Едуард Басурин каза пред репортери, че основните боеве в Донецка област се водят около селищата Маринка, Пески и Авдеевка. Според него в северната част на Донецка област, в Соледар и Бахмут (Артьомовск), проруските сепаратисти са навлезли в пределите на тези градове, в индустриалните зони, където се водят боеве.

Украинското медийно пространство беше разтърсено от публикация на Сергей Гнездилов от 21-ви самостоятелен моторизиран пехотен батальон "Сармат" (56-та бригада) за тежкото положение на защитниците на Пески без артилерийска поддръжка. "Дори не можете да си представите броя и процента на жертвите. Това е... месомелачка, в която батальонът просто задържа инвазията със собствените си тела", пише той.

Битката за юга на Украйна

Битката за юга на Украйна

Активните боеве в тази посока могат да започнат през следващите няколко дни

Освен това, според руското военно ведомство, в района на Краматорск е унищожена пускова установка HIMARS и склад с боеприпаси за нея.

Съобщава се също, че два украински вертолета Ми-24 са били унищожени в Николаевска област.

Тези информации няма как да бъдат проверени от независими източници в условията на война.