Референдумите за присъединяване към Руската федерация в Донецката и Луганската народна република бяха обявени за валидни. Това съобщи ТАСС.

Ръководителят на Централната избирателна комисия на ЛНР Елена Кравченко обясни пред агенцията, че в гласуването са участвали над 50% от избирателите и "по този начин референдумът се счита за валиден".

Според цитираните данни към 23 септември в избирателните списъци в републиката са включени 1 360 768 души.

Окупираният Херсон също поиска "референдум"

Окупираният Херсон също поиска "референдум"

По-рано представители на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република

"Избирателната активност в републиката в края на днешния ден е 76,09%", каза Кравченко и обясни, че "според избирателните списъци в републиката са получени 1 милион 35 422 бюлетини".

От своя страна ръководителят на Обществената палата на Донецката народна република Олександър Кофман заяви, че избирателната активност на референдума в ДНР е надхвърлила 50 процента и "според международните норми референдумът се счита за валиден".

От 23 до 27 септември в Херсонска и Запорожка област, както и в Донецка и Луганска народна република, се провеждат референдуми за членство в Руската федерация.

ДНР поиска референдум за присъединяване към Русия

ДНР поиска референдум за присъединяване към Русия

След като в края на февруари Путин призна независимостта на Донбаските републики

Според Алена Булгакова, заместник-ръководител на координационния съвет за обществен контрол на гласуването към руското вътрешно министерство, 129 международни наблюдатели от 26 държави наблюдават процеса на гласуване, включително и тези от държавите, които са заявили, че не признават референдумите.