Конституционният съд на Русия постанови, че международните договори за присъединяване на Донецката и Луганската народна република и Херсонската и Запорожската област към Русия са в съответствие с конституцията, предаде ТАСС.

В неделя на уебсайта на съда бяха публикувани четирите решения.

В отговор на анексията на Путин Украйна кандидатства за НАТО

В отговор на анексията на Путин Украйна кандидатства за НАТО

Киев подаде молба за членство по ускорена процедура

"Да се признае за съответстващ на Конституцията на Руската федерация невлязлия в сила международен договор между Руската федерация и Херсонска област за приемането на Херсонска област в състава на Руската федерация и създаването на нов субект в рамките на Руската федерация", се казва в един от документите.

Както беше съобщено, четирите обръщения на руския президент Владимир Путин за проверка на конституционността на международните договори за присъединяването на четири нови региона към Русия бяха внесени в Конституционния съд в събота вечерта.

На 30 септември Кремъл подписа договорите за присъединяване на Донецката и Луганската народна република, Запорожската и Херсонската област към Русия.

Никога, никога, никога! - Байдън няма да признае руската анексия

Никога, никога, никога! - Байдън няма да признае руската анексия

Белият дом обмисля нови санкции

Освен Путин, документите подписаха и лидерите на тези региони - Денис Пушилин (Донецка народна република), Леонид Пасечник (ЛНР), Евгений Балицки (Запорожие) и Владимир Салдо (Херсонска област).