Опитът на Русия да анексира украински територии беше коментиран в четвъртък вечерта от президента на САЩ Джо Байдън. Ето какво каза той по време на среща с лидери на тихоокеански острови във Вашингтон.

Искам да изразя позицията си много ясно. САЩ никога, никога, никога няма да признаят претенциите на Русия към суверенна украинска територия. Така наречените референдуми бяха фалшиви, напълно фалшиви. Резултатите им бяха изфабрикувани в Москва, подчерта президентът на САЩ Джо Байдън.

Гутериш: Анексиите на Русия нямат място в съвременния свят

Гутериш: Анексиите на Русия нямат място в съвременния свят

Русия, като постоянен член на Съвета за сигурност, трябва да спазва хартата на ООН

Той говори преди речта на Владимир Путин в петък, който се очаква да обяви, че четири украински региона се присъединяват към Русия.

Кремъл твърди, че Луганск, Донецк, Запорожие и Херсон са гласували за присъединяване към Русия на последните референдуми.

Но Украйна и Западът отхвърлиха гласуванията като фалшиви.

САЩ ще наложат нови санкции на Русия в резултат на анексирането.

В четвъртък руският президент подписа два указа за признаване на Запорожие и Херсон за независими територии - с което проправи пътя за тяхното анексиране.

Путин призна независимостта на Херсонска и Запорожска области

Путин призна независимостта на Херсонска и Запорожска области

Подготовка за анексията

В документите, разпространени в руските държавни медии, се казва, че независимостта на двата региона се признава в съответствие с международното право и "залегнала в Устава на ООН".

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш обаче заяви, че всяко анексиране на територията на дадена страна въз основа на използване на сила нарушава Устава на ООН и международното право.

Това е "опасна ескалация", която "няма място в съвременния свят", каза Антониу Гутериш.

В телефонен разговор с Путин президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган също изрази несъгласието си с планираната от Кремъл анексия.

ISW: Русия се готви ускорено за анексия на окупираните територии

ISW: Русия се готви ускорено за анексия на окупираните територии

Агресорите укрепват позиции

Според говорителя той е призовал руския лидер да намали напрежението и да даде още един шанс на мирните преговори с Украйна.

В миналото Турция, заедно с ООН, е посредничила в преговорите между Русия и Украйна - с успех при постигането на споразумение за възобновяване на износа на зърно през Черно море.