Руският президент Владимир Путин подписа укази, с които признава независимостта на Запорожка и Херсонска област в Украйна, съобщиха руските информационни агенции.

Това е прелюдия към "присъединяването" към Русия на тези територии, както и на Донецка и Луганска област, където през 2014 г. бяха провъзгласени "народни републики", а три дни преди да нахлуе в Украйна този февруари месец, и официално бяха признати с подписа на Владимир Путин.

ISW: Русия се готви ускорено за анексия на окупираните територии

ISW: Русия се готви ускорено за анексия на окупираните територии

Агресорите укрепват позиции

Текстовете на документите са публикувани на официалния портал за правна информация, което означава и че се считат за влезли в сила

В текстовете на документите се казва, че решението е взето "в съответствие с общопризнатите принципи и норми на международното право, като се признава и потвърждава принципът на равни права и самоопределение на народите, залегнал в Устава на ООН" и "като се взема предвид волята на народа на референдума, проведен на 27 септември".

Понастоящем руските войски контролират почти цялата Херсонска област, както и части от Запорожска област (но не и областния център), Донецка и Луганска област. Те не са окупирали изцяло нито един от тези украински региони.

На 27 септември в четирите частично окупирани региона на Украйна приключи петдневен "референдум" за присъединяване към Русия. Резултатите от тях не са признати от нито една държава в света, а представители на международни организации заявяват, че процедурата е организирана в условията на военна окупация и не може да има никакви правни последици. Украинският президент Володимир Зеленски ги нарече фарс с предварително известни резултати.

Какво да очакваме по-нататък?

Вчера вечерта стана ясно, че назначените от Русия ръководители на окупираните региони са отлетели за Москва. Преди това всеки от тях публикува обръщение към Владимир Путин, в което официално иска присъединяване на неговия регион към Русия.

В петък, 30 септември, се очаква Путин да подпише "договори" за реинкорпорация на завзетите украински територии към Русия. Церемонията е насрочена за 15:00 ч. московско време в залата "Свети Георги" в Кремъл. Говорителят на Путин Дмитрий Песков обеща, че президентът ще произнесе "обширна реч".

Снимка 589334

Източник: БГНЕС

Властите са насрочили за петък митинг-концерт на Червения площад "в подкрепа на резултатите от референдумите за присъединяване на ДНР, ЛНР, Запорожска и Херсонска област към Русия". Очаква се и Путин да присъства на събитието, а изграждането на сцената започна още вчера в сутрешните часове.

С четирите региона трябва да бъдат сключени и международни договори, които руският президент ще внесе за ратификация във Федералното събрание заедно със законопроекти за приемането на новите субекти. Гласуването на анексирането на украинските територии в двете камари на руския парламент се очаква през следващата седмица. Едва след това анексията ще може да бъде включена в руската конституция.

Досега нито една държава в света не е заявила намерението си да признае анексирането им. 

"Всяко решение да се продължи с анексирането на Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка области на Украйна няма да има правна стойност и заслужава да бъде осъдено", заяви вчера генералният секретар на ООН Антонио Гутериш.

Снимка 589335

Източник: БГНЕС