Около 93% от гласоподавателите от контролираната от Русия територия на Запорожка област по време на референдума гласуваха за това регионът да стане част от Русия въз основа на резултатите от преброяването на всички бюлетини, каза Галина Катюшченко, председател на регионалната избирателна комисия.

"100% от протоколите са обработени, но резултатите са все още предварителни. 93,11% са гласували "за", каза Катюшченко, цитирана от "Интерфакс".

Гласуването беше организирано в четири от пет района на Запорожка област - това са териториите, които са под контрола на Руската федерация. В избирателните списъци са включени около 500 000 души.

Обявиха първите резултати от "референдумите" в окупираните украински територии

Обявиха първите резултати от "референдумите" в окупираните украински територии

Те няма да бъдат признати от Киев и Запада

Участниците в гласуването отговаряха на един въпрос: "Подкрепяте ли отделянето на Запорожка област от Украйна, образуването на независима държава от Запорожка област и влизането ѝ в състава на Руската федерация като съставна единица на Руската федерация?"

В Луганската народна република 98,51% от избирателите са гласували за влизането на ЛНР в състава на Руската федерация, съобщи председателят на Централната избирателна комисия на републиката Елена Кравченко след обработка на 57,7% от бюлетините.

"Към 19:30 часа бяха обработени 57,7% от протоколите на участковите комисии, според резултатите (обработка - ИФ), от които 98,51% са гласували за влизането на републиката в Руската федерация", каза Кравченко.

Марина Захарова, председател на избирателната комисия на Херсонска област, съобщи, че повече от 86% от жителите са гласували за присъединяването на региона към Руската федерация въз основа на резултатите от обработката на 76% от протоколите.

Столтенберг: Фалшивите референдуми на Русия нарушават международното право

Столтенберг: Фалшивите референдуми на Русия нарушават международното право

Според ръководителя на НАТО референдумите не са легитимни

Това съобщи ръководителят на регионалната избирателна комисия Марина Захарова.

"Към 20:00 часа московско време на 27 септември сме обработили повече от 76% от протоколите на СИК. Избирателната активност беше 76%. Над 86% гласуваха "за", около 13% гласуваха "против", каза тя пред репортери във вторник.

Според Захарова в избирателната комисия на Херсонска област не е имало оплаквания или факти за нарушения.

Тя отбеляза, че окончателните резултати от референдума в Херсонска област може да станат известни днес. "В момента, в който се преброят всички протоколи на СИК, тогава ще знаем окончателните резултати... Движим се с добро темпо, всичко е реално, всичко е възможно", допълни тя.

Референдумът за влизането на Херсонска област в състава на Руската федерация се проведе пет дни. От 23 септември до 26 септември жителите на региона можеха да гласуват в местни и избирателни секции, на 27 септември от 8.00 до 16.00 часа гласуването се проведе в стационарни избирателни секции.

В момента Херсонска област е почти изцяло под контрола на руските сили.

Затвор заплашва украинците, помагащи за референдумите

Затвор заплашва украинците, помагащи за референдумите

Те ще бъдат съдени за държавна измяна

Припомняме, че руският президент Владимир Путин каза, че Русия иска да "спаси хората" в четири окупирани области в Украйна.

"Спасяването на хората в териториите, където се провежда този референдум... е във фокуса на вниманието на цялото ни общество и на цялата страна", каза Путин

Той вероятно ще обяви официалното анексиране на окупираните региони на Украйна към Русия до дни, каза министерството на отбраната на Обединеното кралство тази сутрин.

Украйна многократно е предупреждавала, че руската анексия на допълнителни територии ще унищожи всякакъв шанс за мирни преговори, седем месеца след като Москва започна инвазията си в страната.

Така наречените референдуми в четири окупирани региона на Украйна бяха определени като "явно нарушение на международното право" от ръководителя на НАТО.

Йенс Столтенберг заяви, че гласуванията, проведени от Русия в провинциите Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие, нямат легитимност. В публикация в Twitter, той добави, че тези територии са част от Украйна.

Набързо организираните гласувания бяха проведени в продължение на пет дни в четирите окупирани области - Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска, които съставляват около 15% от украинската територия.